Je zal maar moeite hebben met lezen en schrijven… In Nederland kampen zeker tweeënhalf miljoen mensen met laaggeletterdheid. Maar bijna niemand heeft het erover, laat staan dat het gezien wordt: het is een onzichtbaar probleem. Wie zijn deze mensen? Hoe (over)leven zij in een maatschappij waarin alles om taal draait?

In de vierdelige human-interest-serie Duidelijke Taal onderzoekt Loes Luca wat het betekent om laaggeletterd te zijn. Luca, die zelf in een Rotterdamse wijk woont waar eenderde van de bevolking moeite heeft met lezen en schrijven, volgt een aantal laaggeletterde Rotterdammers in hun dagelijks leven. Hoe neem je de tram, hoe regel je de juiste zorg voor jezelf als je ziek bent, hoe ga je naar school en hoe houd je een baan vast?

Waar onze hoofdpersonen op het eerste gezicht zo hun manieren lijken te hebben gevonden om hun leven te leven, blijkt de realiteit toch anders. De hoofdpersonen worstelen met het vinden van hulp en zorg, sociale contacten en hun financiële situatie. En er is schaamte, veel schaamte.

Duidelijke Taal is een coproductie van De Haaien en HUMAN, in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven en gemeente Rotterdam.