Als rooms-katholiek kijk je graag naar de hemel en daarom is het vanzelfsprekend dat de paus niet alleen beschikt over een lijfarts, maar ook over een lijfastronoom.

Guy Consolmagno heet hij en hij is op zijn vakgebied beslist geen kleine jongen, want onlangs kreeg hij een hoge onderscheiding – de Carl Segan Medal.

Hij is een specialist in asteroïdes en meteorieten. In die hoedanigheid, en ook omdat Kerstmis weer nadert, werd hij door The Huffington Post geïnterviewd. In dat gesprek komen allerlei prangende vragen aan de orde. Bijvoorbeeld: wat was dat voor een ster, waarvan in het Evangelie van Mattheus wordt gesproken?

Consolmagno is een wetenschapper, die als gelovige Jezuïet, precies weet wat hij moet zeggen: “It’s fun speculation,” Consolmagno said, smiling though a graying beard while sitting on a bench in Central Park on an unseasonably warm afternoon. “It’s fascinating to realize that there actually are a couple of quite plausible things it could be.“But what’s even more interesting to me is that this story was included, of all the stories that Matthew might have included,” he said, growing animated as he does when diving into his twin vocations of science and theology. “Whether it’s something he heard from Mary, or whether it’s something he made up, why was it included?.
Daarbij heeft hij beslist gevoel voor humor. Op de vraag of hij een buitenaards wezen zou dopen, antwoordde hij:

“Yes.“ But “only if she asks!”

Ook op de vraag of zijn wetenschap niet in conflict komt met zijn geloof antwoordt hij:

“God is reason. If you reject reason, you are rejecting God”.

Zo is het maar net. Op YouTube is een heel college van Consolmagno te volgen, waarin ook de vraag over het dopen van ET aan de orde komt.
 

Aanbevolen!