Als het er echt om gaat blijft paus Franciscus net zo reactionair als zijn voorgangers.

De paus heeft zich in de Verenigde Staten mateloos populair gemaakt met morele standpunten, waaraan je je eigenlijk geen buil kunt vallen. Maar zoals bij pausen vaak gebeurt, ten aanzien van de standpunten die er eigenlijk te doen – abortus, homoseksualiteit, voorbehoedsmiddelen, celibaat, euthanasie – blijft hij net zo reactionair als zijn voorgangers.

Trouw kopte dan ook: Amerika schrikt. Paus toch niet zo progressie. Aanleiding was het geheime bezoek dat de paus heeft gebracht aan weigerambtenaar Kim Davis, over wie ik al eerder op dit blog berichtte. Davis wilde geen homo’s trouwens, werd daarvoor veroordeeld en raakte een paar dagen in de gevangenis. Zij wordt door conservatief Amerika gezien als degene die de vrijheid van godsdienst hoog moet houden.

Inmiddels is het Vaticaan een tikje op de terugtocht, aldus een bericht in De Telegraaf:
“De ontmoeting die paus Franciscus had met de Amerikaanse 'weigerambtenaar' is geen steun voor haar zaak. Dat heeft het Vaticaan vrijdag verklaard. Volgens een niet met name genoemde functionaris heerst er een gevoel van "spijt" over het geheime onderhoud dat de kerkvorst had tijdens zijn bezoek aan de VS met de vrouw die weigert homohuwelijken te sluiten. De advocaat van ambtenaar Kim Davis liet weten dat zij tijdens het gesprek op de ambassade van het Vaticaan in Washington steun kreeg van de paus. Dat wordt nu dus door de leiding van de Rooms-Katholieke Kerk bestreden.”

Het Katholiek Nieuwsblad berichtte nog:
“Volgens de woordvoerder van het Vaticaan, pater Federico Lombardi, is er weliswaar een ´korte ontmoeting´ geweest, omdat Davis zich bevond onder de genodigden van de nuntius, maar daarbij "is de paus niet ingegaan op de situatie van mevrouw Davis en zijn ontmoeting met haar zou niet bezien moeten worden als een vorm van steun voor haar positie met al de bijzondere en ingewikkelde aspecten daarvan.”

Wat daar eigenlijk wordt gezegd is dat Kim Davis die pauselijke hart onder de riem heeft verzonnen. Toch begrepen wij dit weekend al snel hoe de werkelijke opvattingen van de katholieke kerk zijn ten aanzien van homoseksualiteit.

Vaticaan ontslaat openlijke homopriester
“Een priester in het Vaticaan die vandaag ervoor uitkwam homo te zijn, is kort erna ontslagen. De 43-jarige Krzystof Charamsa was in een interview met de Italiaanse krant Corriera della Sera uit de kast gekomen. Hij zei dat het beleid van de Heilige Stoel moest worden herzien. (…) Het Vaticaan liet in een verklaring weten dat hij is bedankt voor zijn diensten in de Congregatie voor de Geloofsheer. Aanleiding was niet zijn seksuele voorkeur, maar het interview en de geplande demonstratie. Die acties waren volgens het Vaticaan 'ernstig en onverantwoordelijk´.”

Zo, wij zijn weer helemaal thuis!

Hier is Krzystof Charamsa te zien in een interview. Het is in het Pools, maar merkwaardig genoeg bijna geheel te volgen. Krzystof is heel erg priester en heel erg homo:

Overigens heeft de paus zich in de Verenigde Staten nog op een andere manier geroerd. In zijn toespraak tot het Congres nam hij duidelijk afstand van de doodstraf. Ook deed hij een beroep op de staat Georgia om Kelly Gissendamer (47) niet te executeren. Gissendamer werd ter dood veroordeeld, omdat zij haar minnaar had aangezet haar man te vermoorden. Georgia legde de smeekbede van de paus naast zich neer. Het was zeventig jaar geleden dat een vrouw in Georgia ter dood is gebracht.

Het Katholiek Nieuwsblad verschafte nog enige informatie:
“Kelly Gissendaner (47) werd in 1997 ter dood veroordeeld, nadat ze haar minnaar opdracht zou hebben gegeven tot de moord op haar echtgenoot Doug Gissendaner. Hoewel de man die haar echtgenoot destijds met messteken om het leven bracht, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, kreeg Gissendaner zelf wel de doodstraf. De vrouw hervond in de gevangenis haar christelijke geloof en volgde er een opleiding theologie.”

Op YouTube staat de volgende video:

Als je aan de drie achtergebleven kinderen denkt, is dit een tragedie die door merg en been gaat.