In de Verenigde Staten treedt men veel harder op dan in Nederland

In Nederland mag de weigerambtenaar terugtreden en gebeurt er verder niets als hij of zij blijft weigeren. Maar in de Verenigde Staten treedt men veel harder op. Daar werd weigerambtenaar Kim Davis uit Kentucky veroordeeld tot een gevangenisstraf. Ze zegt dat het trouwen van homostellen niet spoort met haar geloof, maar de rechter had daar geen oren naar. De hoogte van de straf moet nog worden bepaald.

Kerknieuws:
"Het Hooggerechtshof van de VS bepaalde in juni dat een verbod op homohuwelijken ongrondwettelijk is. Daardoor werd het homohuwelijk in een klap toegestaan in alle vijftig staten. Veel homoparen grepen de uitspraak aan om meteen te trouwen. Davis weigerde echter om homo's een boterbriefje te geven. Om te voorkomen dat ze beticht zou worden van discriminatie, besloot ze zelfs hetero-stellen niet meer te laten trouwen. "Mijn werk strookt niet met Gods morele wetten", legde de 49-jarige Davis haar gewetensbezwaren uit. "Dit gaat voor mij niet over homo's of lesbiennes, maar om het woord van God."

Een lesbisch koppel dat vier keer door Davis werd geweigerd, spande een rechtszaak aan en heeft nu dus gewonnen. Het mooiste argument kwam van de advocaat van Kim Davis. Hij vergeleek haar met Martin Luther King, die ook voor zijn overtuigingen werd opgesloten. Dat leidde tot deze reactie in The Huffington Post: “No, Kim Davis is not a Martin Luther King, Jr.” En ook in The Huffington Post: “Stupidity, no religion, put Kim Davis in jail.”

Hier de emotionele persconferentie na afloop van de afspraak (“I pay your salary!”):

Verder meldt Trouw dat bakker Jack Phillips uit Lakewood (California) geen door hem gebakken bruidstaart aan een homostel had mogen weigeren.

“Drie jaar geleden kwamen Charlie Craig en David Mullins verliefd de 'Masterpiece Cakeshop' in Colorado binnen, om een taart uit te kiezen voor hun grote dag. Maar Philips weigerde die te maken, hij vond dat 'in conflict met mijn geloof'. Volgens het oordeel van de rechter, dat 64 kantjes telt, gelooft Phillips dat het decoreren van taarten een 'vorm van kunst is waarmee hij God kan eren'. De bakker zei tegen de rechter God niet te willen beledigen door taarten te maken voor homostellen.”

Hier het oorspronkelijke stuk in The Wall Street Journal. En hier Phillips en zijn vrouw geïnterviewd:

Een zin waar ik over na moest denken: “Ik ben niet tegen homo’s, maar wel tegen homoseksualiteit.”