Dit is HUMAN

Bijzondere programma's die diepgewortelde thema's verkennen, dit is het najaar van HUMAN. We zien de cyclus van het leven in Zo dood als een Pier, krijgen een unieke blik op het dagelijks leven achter de poorten van een AZC en Loes Luca ontdekt de verborgen wereld van Rotterdammers die met laaggeletterdheid leven.

Donderdag 28 sep. 2023 21:10 VPRO

Het laatste kwartier van Sammy
Argos

De Duitse toerist Samuel Seewald, in ernstig verwarde toestand, kwam in 2020 in Amsterdam op 23-jarige leeftijd door politiekogels om het leven. De agenten die Sammy doodschoten worden niet vervolgd. Het was noodweer, zegt het OM, omdat Sammy tijdens een chaotische worsteling op de grond met een mes een agent op zijn vest stak. In hoeverre klopt die conclusie? In samenwerking met Britse onderzoekers van Forensic Architecture is een 3D-reconstructie gemaakt van de laatste minuten van zijn leven. En die roept vragen op bij de officiële lezing van de politie en het OM.

Donderdag 28 sep. 2023 23:05 HUMAN

Grensoverschrijdend gedrag
Grensgevallen

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is niet altijd even goed te herkennen. Soms is het overduidelijk, soms is het strafbaar. Soms is het een schemergebied waarin grenzen moeilijk te onderscheiden zijn. Soms wordt er iets van gezegd, meestal wordt er gezwegen. Soms uit ongemak, uit moedeloosheid, soms uit regelrechte angst en soms omdat het tegenstrijdige gevoelens oproept. Soms is pas later duidelijk wat het teweeg heeft gebracht. Hoe kunnen we dit grensgebied met zijn allen leren navigeren? Aan de hand van een serie intieme verhalen van mensen die aan beide kanten van de grens terechtkwamen, zoekt Marjolijn van Heemstra naar ijkpunten.

Zaterdag 30 sep. 2023 14:00 VPRO

Argos

Zaterdag 30 sep. 2023 15:00 HUMAN

De Dood in de Ogen
De Publieke Tribune

In deze uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met mensen die weten hoe het is om de dood in de ogen te kijken.

Zondag 1 okt. 2023 17:42 HUMAN

Mediastorm

Programma dat beeldvorming kritisch onder de loep neemt. Presentatoren Lara Billie Rense en Tim de Wit analyseren afwisselend de gebeurtenissen in de media met journalisten, opiniemakers en wetenschappers. Hoe ontstaan beelden in de media en wat doen die met ons denken?

Zondag 1 okt. 2023 19:21 HUMAN

Brandon
ZappDoc: Wat zou jij doen?

Het tienkoppige kinderpanel reageert op het verhaal van de tienjarige Brandon. Hij is gepest en dat heeft hem onzeker gemaakt. Hij zou graag zijn zelfvertrouwen terug willen krijgen, zijn zoals hij was voor het pesten begon. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat? Je zelfvertrouwen terugkrijgen? Heeft het panel nog tips?