Documentaire

2Doc Kort: Ahmeds Kapotte Land →
Taxichauffeur Ahmed neemt filmmaker Sakir Khader mee naar 'zijn kapotte land', naar de streek op het Afghaanse platteland waar hij opgroeide. Hier woedde hier de jarenlange strijd tussen de Taliban en vooral Amerikaanse troepen op zijn hevigst. Overlevenden vertellen hen verhalen over het geweld dat hen overkwam en over het verlies van zoveel dierbaren.

Zaterdag 10 dec. 2022 15:00 HUMAN

Slapeloosheid
De Publieke Tribune: Slapeloosheid

In deze aflevering van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met gasten die gekweld worden door slapeloze nachten. En met slaaponderzoeker Eus van Someren, die goede en slechte slapers in kaart brengt om tot betere behandeling van slapeloosheid te komen.

Zondag 11 dec. 2022 21:08 HUMAN

Brandstofcrisis
Metropolis

De wereldwijde brandstofcrisis leidt in veel landen tot problemen. Hillary (Kenia) steelt uit pure wanhoop benzine om rond te kunnen komen, een dubieuze exercitie die niet zonder gevaar is. Een taxichauffeur in Kabul rijdt zijn voorlopig laatste autoritje en zoekt naar een nieuw vervoermiddel: een fiets. In India is de ouderwetse wagen voortgetrokken door een (heilige) koe, dé vervanger van de schoolbus. Een opportunistische Est heeft het brandstofsysteem van zijn busje omgebouwd, zodat hij kan rijden op frituurvet. Daar kunnen we als Hollandse aardappeleters wellicht wat van leren?

Zondag 11 dec. 2022 22:10 HUMAN

Boer Burger Beeldvorming
Argos Medialogica

In 2021 maakte Caroline van der Plas rijdend op een trekker haar entree op het Binnenhof. Met haar BoerBurgerBeweging wil zij een einde maken aan de negatieve beeldvorming over de Nederlandse boer. Ze ergert zich aan partijen die ongenuanceerd over boeren praten en daarbij feiten weglaten. Maar hoe gaat zij zelf om met de feiten en de nuances?

Zondag 11 dec. 2022 22:56 HUMAN

Ggz onder Druk
De Publieke Tribune

Is meer geld de oplossing voor de problemen in de ggz? Volgens professionals en ervaringsdeskundigen is er een andere blik op geestelijke gezondheidszorg nodig. Psychiater Jim van Os en ervaringsdeskundigen gaan in gesprek met minister Conny Helder. We moeten anders gaan kijken naar 'herstel', meer ruimte geven aan ervaringsdeskundigheid in het hersteltraject, en aandacht hebben voor wat iemand nodig heeft in plaats van labels te plakken. Een gesprek vanuit het Enik Recovery College in Utrecht, een plek waar ervaringsdeskundigen elkaar ontmoeten en ondersteunen.

Zondag 11 dec. 2022 23:54 HUMAN

Izzy
Dwarsdenkers

Izzy bekeert zich tot de islam en vindt dat je alleen moslim kan zijn door de koran letterlijk te volgen. Als ISIS opkomt wordt het lastig om de daden gepleegd in naam van 'zijn' islam te verdedigen. Izzy is half Moluks en voelt zich van jongs af aan gediscrimineerd. Als hij in een huis van bewaring terechtkomt, leest hij de koran en bekeert zich. Zijn radicale standpunten steekt hij niet onder stoelen of banken en verdedigt die ook in de media. Maar dan komt ISIS op. Lukt het Izzy te erkennen dat hij fout zat of houdt zijn trots hem tegen?