Verdieping

Documentaire

HUMAN Shortdoc: Wuhan versoepeld →
Voor het eerst sinds een jaar gaat Xu uit Wuhan, de bakermat van de coronacrisis, naar haar familie voor het Chinees Nieuwjaar. Er wordt mahjong gespeeld en gekibbeld over welke ouder meer geld cadeau krijgt. Zo biedt ze ons een inkijkje in het versoepelen op z'n Chinees, nu het 'gewone' leven zijn eerste stappen waagt.

Binnenkort bij HUMAN

Zondag 27 jun 2021 15:05 Human

Ewald Engelen: Boos, maar behoudend
Brainwash Talks

Nederlandse burgers zijn boos en toch behoudend in het stemhokje. Financieel geograaf Ewald Engelen laat zien dat dat alles te maken heeft met opleidingsniveau.

Zondag 27 jun 2021 19:20 Human

Jette
Zappdoc: Wat zou jij doen?

Jette (11) heeft twee moeders en een onbekende donorvader. Ze is helemaal gelukkig met haar moeders, maar toch ook wel benieuwd naar haar biologische vader. Moet ze op zoek gaan naar haar donorvader?

Maandag 28 jun 2021 20:30 Human

Wie zorgt er voor de Broers en Zussen die Mantelzorg verlenen?
De Publieke Tribune

Eén op de acht Nederlanders heeft een langdurige beperking en een op de vier een chronische ziekte. De broers en zussen die voor hen zorgen zijn dus overal, maar blijven onopgemerkt. Zij hebben vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel en stellen zich zorgzaam op. Zij kunnen zich geïsoleerd en eenzaam voelen, en te maken krijgen met emoties als schaamte of jaloezie. Tegelijk ervaren ze meestal ook een diepe, bijzondere band met hun broer of zus

Donderdag 1 jul 2021 23:05 Human

Zonder Schoenen overleef je niet
2Doc Kort

Het oudere echtpaar Lorena en Gian Andrea komt dagelijks met hun rolkoffertje vol medicijnen naar een plantsoen in het centrum van Triëst. De enige vorm van opvang voor de vluchtelingen die de beruchte Balkanroute overleefd hebben en na twintig dagen lopen door de Kroatische en Sloveense bossen in Italië aankomen. Meestal hebben ze niets bij zich. Als ze pech hebben, zijn hun schoenen in beslag genomen door de Kroatische grenspolitie. Het echtpaar verzorgt de kapotte voeten, ziet de sporen van mishandeling, van bijtwonden van politiehonden, de gescheurde kleren, en hoort de verhalen van achtervolging en zelfs marteling aan.

Zondag 4 jul 2021 12:10 Human

Onzekerheid: Wat doet het met ons?
Het Filosofisch Kwintet

Hoe gaan wij om met gevoelens van onzekerheid in tijden van corona-, klimaat- en energiecrises? Welke invloed heeft de onzekerheid op ons dagelijks leven? Clairy Polak onderzoekt met psychiater Floortje Scheepers, filosoof Naomi Jacobs, filosoof en neurowetenschapper Michiel van Elk en filosoof Stine Jensen wat de essentie is van het gevoel van onzekerheid. Waar komt het streven naar zekerheid vandaan? Proberen we grip te krijgen op ons leven tegen beter weten in? Wat betekent dat voor onze vrijheid? En hoe kunnen we onzekerheid juist ten goede gebruiken?