De zwartste dag van het jaar komt er weer aan. Naar het Amerikaanse voorbeeld lonken winkels met hoge kortingen en kopen is het devies. Helaas voor planeet aarde, want 'shop till you drop' is niet bepaald milieuvriendelijk. Daarom biedt HUMAN vijf duurzame alternatieven voor deze vrijdag.

1. Back and improved: de ruilhandel

Nieuwe kleding vind je niet alleen in de winkel. Als er iets is wat je op Black Friday kan doen... Is het kleding ruilen! Ze zijn deze vrijdag overal te vinden. Je oude kleding lever je in en daarvoor mag je nieuwe, net ingeleverde stukken terugnemen. 

Waarom? Met de kledingindustrie is veel mis. Lage lonen, gevaarlijke werkomstandigheden, kinderarbeid en daarbij is het een van de meest vervuilende industrieën. En dat terwijl er al zoveel kleding is. 

Een belangrijke reden voor Elsa (35) om kledingruilwinkel Swaps in Den Haag op te richten. “Je hoeft echt geen nieuwe spullen te kopen,” vertelt ze. “Bijna alles dat bij mij ingeleverd wordt is zo goed als nieuw. Dat idee van tweedehands als afgedragen of vies klopt totaal niet.”

Ingeleverde kleding controleert ze zorgvuldig en daarbij zorgt ze dat er altijd mooie dingen tussen hangen. Elsa: “Stel jij levert een goed stel leren laarzen in, dan mag je ook iets van hoge kwaliteit meenemen. Omgekeerd krijg je voor ingeleverde fast fashion ook iets van die categorie terug.”

Kledingruilen kun je bij Swaps deze vrijdag met korting. Of bezoek een (gratis) kledingruilevent bij Je Moeder in Amsterdam, door heel Nederland bij acties van Extinction Rebellion of bij de tweedehandswinkels van Het Goed.

2. Stuk? Repareer het!

Ben je van plan de winkels af te struinen, grote kans dat je tegen de pop-up repair cafes van Extinction Rebellion aanloopt. Kapotte broek repareren, het upcyclen van een oude jas of een nieuwe muts breien, de fashion experts van de organisatie helpen je op weg. Gratis, duurzaam en stijlvol. 

In winkelcentra in het hele land kun je ze deze vrijdag vinden. Organisator Kyra (25) heeft fashion gestudeerd en hoopt dat via de actie mensen leren hun kleding meer te waarderen. Kyra: “De productie van kleding is tegenwoordig onzichtbaar en in de winkels wordt het steeds goedkoper. Op deze manier laten we een alternatief zien om met kleding om te gaan.” 

Zo noemt ze Visible Mending, een techniek om kledingstukken op een heel zichtbare manier te repareren. In plaats van reparaties te verhullen, maak je van een scheur juist een kunstwerkje. Zo herstel je niet alleen een gat, maar maak je het tegelijk het mooiste, meest persoonlijke onderdeel van je kledingstuk. 

Iedereen mag zich aansluiten bij de verschillende activiteiten. Ook als je eigenlijk van plan was een middagje te shoppen bij de Pull & Bear. “Ons initiatief is niet bedoelt om mensen schuldig te laten voelen. Niet iedereen kent alternatieve manieren om aan kleding te komen of weet hoe je een kapotte broek kunt naaien. We proberen mensen te inspireren en het zijn heel leuke, positieve middagen.”

Zin om aan de slag te gaan? Via Instagram vind je een actie bij jou in de buurt.

3. Vergeet je schoenen niet

Niet alles is even makkelijk te repareren. Een afgesleten zool of gat in de neus leidt al snel tot een enkeltje prullenbak. Kun je daarmee niet terecht bij het repair cafe van Exinction Rebellion, denk dan eens aan een schoenmaker. Ja, die bestaan nog. 

Zit je even wat krapper bij kas, dan biedt outdoorwinkel Bever een goede aanbieding. Je wandelschoenen kun je hier gratis en voor niks laten onderhouden. Geen complete reparatie, maar met goede verzorging gaan ze wel weer iets langer mee.

Koop... niks!

Wees origineel en doe precies het tegenovergestelde van Black Friday: koop niks! Om het goede voorbeeld te geven gaat webshop Je Moeder een dagje dicht. Normaal gesproken verkoopt Je Moeder kleding gemaakt van restpartijen, om 'de klerezooi op te ruimen'. Vrijdag dus even niet. 

Duurzaamheid staat centraal binnen de visie van het bedrijf, maar op een dag als deze is vooral belangrijk uit te spreken tegen massaconsumptie. Eigenaar Eline (34): “Sommige winkels doen Green Friday-acties, om op een duurzame manier iets te doen, maar ik vind dat tricky. Zo word je alsnog gestimuleerd om te consumeren en daar wil ik niet aan meedoen.”

Er is niets om online uit te zoeken, geen mandje om te vullen en je bankrekening blijft precies zoals ie is. Om het niks kopen extra kracht bij te zetten organiseren ze een kledingruil, reparareer en upcycle-evenement. Zo hoef jij je niet te vervelen en kun je tóch nieuwe items scoren. En krijgt moeder aarde een welverdiende adempauze.

Kopen voor de bomen

Kan je, ondanks alle leuke alternatieven, toch de verleidelijke winkelstraten niet weerstaan? Let dan op de groene logo’s van winkels voor de beste deals. Nul procent korting, maar met je aankopen plant je extra bomen. 

De actie, opgezet door stichting Trees For All, is bedoeld om van Black Friday een Green Friday te maken, door heel veel bomen te planten. Ze sporen bedrijven aan om geen extra korting te geven, maar leuke acties te bedenken om extra bomen te planten. “We willen meer bomen, omdat deze een heel belangrijke rol spelen in het tegengaan van klimaatverandering en verlies van biodiversiteit,” vertelt Joly van Trees for All. 

Met deze Green Friday campagne hoopt Trees For All Nederlanders bewuster te maken van de impact die Black Friday op het klimaat heeft. Wil je niets kopen, maar wel extra bomen? Je kunt ook doneren.

3FM made by HUMAN

Dit is een productie van ons jongerenplatform bij 3FM. Samen met de dj's en andere programma's van 3FM zetten zij belangrijke onderwerpen voor jongeren op de agenda. Wil je ook iets agenderen? Mail naar socialmatters@3fm.nl.

Ook interessant