5 tips voor goedkoop én duurzaam reizen

, Elsie Vermeer

Reizen met de trein is een duurzamer alternatief voor het vliegtuig. Toch vinden we ook op korte trajecten onze weg naar de trein maar moeilijk. Daarom volgen hier vijf tips van lector duurzaam vervoer Paul Peeters.

Op het artikel ‘Vliegen is niet sneller en goedkoper dan de trein’ kregen we veel reacties. Want als je treinreizen en de luchtvaart vergelijkt, dan ben je met de trein vaak een stuk duurder uit. Volgens Paul Peeters, lector duurzaam vervoer, moet je vooral weten hóé je tickets boekt, want goedkope treinreizen zijn moeilijker te vinden dan reizen met het vliegtuig.

"In Europa zijn zo’n veertigduizend treinstations tegenover zevenhonderd vliegvelden," zegt Peeters. "Naar populaire bestemmingen zijn vluchten vaak goedkoop, maar naar meer onbekende plaatsen betaal je veel meer als je met het vliegtuig wilt reizen. Bovendien kom je met de trein doorgaans veel dichterbij 'de deur' en zijn de additionele kosten zeer gering."

Met de juiste 'trein-boek-skills' kom je volgens Peeters een heel eind, wat betreft goedkoop én duurzaam reizen. Neem daarom voor een Europese reis de volgende tips in acht:

Tip 1: Kies je moment

Net als bij vliegen moet je bijtijds boeken, wil je een goedkoop ticket vinden. Treintickets komen in het algemeen pas twee maanden voor de reisdatum online, als je voor die tijd kijkt, dan krijg je een standaard hoge prijs te zien. Voor de Thalys en Eurostar geldt dat het drie maanden vooraf is. Experimenteer dus een beetje met het moment van boeken.

Tekst loopt door onder afbeelding

Tip 2: Reis in stukken

Het boeken van individuele stukken van je reis is soms goedkoper dan de hele rit in één keer boeken. Als je bijvoorbeeld van Amsterdam naar Barcelona reist, kan je dat splitsen van Amsterdam naar Paris Nord en van Paris Gare de Lyon naar Barcelona. Grote kans dat je goedkoper uit bent.

Zo zegt Paul Peeters; "Deze methode werkt ook perfect voor een treinreis naar Sauerland. Je kan goedkope groepstickets (loont al vanaf twee personen) kopen vanaf Arnhem via de site van de Deutsche Bahn."

Tip 3: Gebruik een tour operator

Wil je verder reizen dan Parijs, Londen of Frankfurt? Maak dan gebruik van een treinreisspecialist, die voldoende te vinden zijn op internet. Dat soort clubs zoeken dan de meest voordelige reis voor je uit.

Tip 4: Interrail is ook een optie

Als je meer dan één (buiten)land bezoekt, dan kan het al lonen om een Interrail kaart of een Interrail Global Pass te kopen. De goedkoopste is 168 euro en geldig voor drie dagen. Dat betekent dat je dus altijd voor maximaal 84 euro een enkeltje met de trein kunt reizen. "Let wel op eventuele reserveringskosten," zegt Peeters, "in Frankrijk kunnen die nogal oplopen."

Tip 5: Kies waar je boekt

Als je gaat boeken, kan het voor de prijs veel uitmaken waar je dat doet. Peeters legt uit: "De prijzen kunnen helaas veel verschillen op de platforms waar je boekt, zelfs als mensen dezelfde website gebruiken maar in een ander land boeken. Stoelen worden namelijk verdeeld per land. Als de goedkope stoelen in het ene land op zijn, dan kunnen ze in een ander land nog beschikbaar zijn."

Zoek in je browser naar internationale treinreizen om de verschillende aanbieders te vinden: bijvoorbeeld van NS International of de Deutsche Bahn.

Tekst loopt door onder afbeelding

Goed treinnieuws

Ander goed nieuws voor treinliefhebbers: vanaf eind 2020 keert de internationale nachttrein terug. Vanaf eind 2020 rijdt er dagelijks een trein van Amsterdam naar München en Wenen, maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) op 10 oktober 2019 bekend. Hiermee wordt de duurzame trein in Europa een steeds beter alternatief voor het vliegtuig.

Lees meer over klimaat

6 items

Durf te denken

Dossier
Recent Toegevoegd

'Klimaatontkenners schenden mensenrechten'

Door te zeggen dat klimaatverandering niet plaatsvindt, ontken je de impact die het heeft op het leven van mensen. En die impact is groot, zeker op kwetsbare groepen, vertelt Eco Matser, wereldwijd programmamanager Energie, Klimaat en Ontwikkeling bij NGO Hivos. "Nederland doet echt te weinig voor een land dat zo'n fan zegt te zijn van mensenrechten."

Zo lijdt Zambia onder de klimaatcrisis

Zoals een Italiaan niet kan zonder spaghetti, kunnen mensen in Zambia niet zonder maïs. Maar dat moet veranderen, vindt Jane Zulu. "De maïs-georiënteerde cultuur zorgt voor ondervoeding, obesitas, corruptie en verwoesting van de vruchtbare grond."

Over het programma

Dit kabinet wil elk jaar op de vierde donderdag van oktober verantwoording afleggen over het terugdringen van de uitstoot van CO2 zoals afgesproken bij het klimaatakkoord van Parijs. Omroep Human maakt in een jaarlijks terugkerend live televisieprogramma de balans op.

Vliegen is niet sneller en goedkoper dan de trein

Een van de grootste veroorzakers van de klimaatcrisis is het vliegverkeer. En toch pakken we eerder het vliegtuig naar Londen dan een duurzamer alternatief als de trein. Waarom toch? En wat is ervoor nodig om dit te veranderen?

Een beter milieu begint niet bij jezelf

Klimaatverandering is dé grote uitdaging van deze eeuw. In 'De publieke tribune' van Human gaat presentator Coen Verbraak in gesprek over de vraag of een beter milieu bij jezelf begint. We zetten drie lessen uit de uitzending voor je op een rijtje.