Terwijl we tijdens 3FM Serious Request 2021 ontbossing in Zuid-Amerika tegengaan, vindt dichterbij huis ook ontbossing plaats: in de kerstboombossen. Gaan wij je vertellen dat je geen kerst meer mag vieren? Zeker niet! We spreken Gina, die met haar initiatief kerstbomen terugplant.

Het was januari 2019 toen Gina (33) door haar stad Eindhoven liep en alle afgedankte kerstbomen op straat zag liggen. Sommige met uitgevallen naalden, andere nog groen en sterk in de pot en hier en daar één met wat overgebleven kerstversiering: het was een treurig gezicht.

Tijdens de lockdown van 2020 was Gina zwanger van haar tweede kindje. Vanuit haar flat keek ze uit over het plein en dacht weer terug aan al die kerstbomen die ze daar een paar maanden geleden had zien liggen. “Met nieuw leven op komst sta je toch net iets meer stil bij hoe je de wereld achterlaat voor je kinderen en kleinkinderen,” zegt Gina. "Ik werd zo verdrietig van hoe wij met spullen omgaan. Een kerstboom is zo'n concreet voorwerp dat je steeds maar weer op straat ziet liggen. Waarom gedragen wij ons eigenlijk zo?”

Adoptieboom

Elk jaar gooien we in Nederland tweeënhalf miljoen kerstbomen weg. Gina zocht uit hoe dat anders kon en kwam uit op het alternatief van de adoptiekerstboom. Dit zijn kerstbomen die je niet maar één jaar in huis haalt, maar die in januari weer worden teruggeplant in het bos en je het volgende jaar weer in huis kan zetten. Samen met haar partner en zwager richtte Gina BeterBoompje op.

Tekst gaat verder na afbeelding

3FM-DJ Sophie op bezoek bij Gina van BeterBoompje.

Meer adoptieouders dan kerstbomen

Eerst wilden ze alleen kerstbomen verkopen in Breda en Eindhoven, maar het was zo'n succes dat ze ineens door heel Nederland pick-up plekken hadden. "Eigenlijk zijn daar niet genoeg adoptiekerstbomen voor, maar die zijn we nu aan het kweken zodat we die over een paar jaar wel hebben."

Gina verkoopt nu bomen met kluit die - na de kerst in jouw huis - worden teruggeplant in het bos. Daar blijven ze dan de rest van hun kerstbomenleven staan. Ondertussen leggen ze een bos aan met echte adoptiekerstbomen die meerdere keren uit logeren kunnen.

"Daarnaast bieden we kerstbomen aan zonder kluit. Die zijn eigenlijk helemaal niet duurzaam, maar de opbrengst van elke boom gebruiken we om weer twee kerstbomen te planten in ons adoptie-bos. Zo kan iedereen over een paar jaar een duurzame kerstboom hebben."

Tekst gaat verder na kader

Acht tips voor een duurzamere kerstboom

1: Led-verlichting

Kies in plaats van gloeilampjes voor Led-verlichting in je kerstboom. Dat is niet alleen fijn voor je energierekening, maar ook voor het milieu!

2: Hergebruik je kerstversiering

Heel leuk hoor, al die nieuwe kerstspullen in de winkels maar heb je ze echt nodig? Haal liever de doos met kerstballen van vorig jaar van zolder en gebruik die!

3: Alle ballen verzamelen! Ruilen maar

Toch een beetje uitgekeken op je eigen kerstballen? Organiseer dan met vrienden en familie een groot kerstballen ruilmoment. Kun je mooi jouw blauw-zilver thema omruilen met het roze-goud thema van Tante Gerdi.

4: Toch kopen? Dan een BeterBalletje voor Serious Request!

BeterBoompje heeft samen met Den Ouden speciaal voor 3FM Serious Request kerstballen gemaakt van gereyclde kerstbomen. De gehele opbrengst van die ballen gaat naar Serious Request. Koop BeterBalletje hier.

5: Engelenhaar en nepsneeuw

Deze producten krijg je vaak niet meer van je kerstboom af, dus doe gewoon maar niet.

6: Kies voor een adoptie boom

Milieu Centraal onderzocht dat als je voor een echte kerstboom kiest, je het beste kan gaan voor een adoptie kerstboom. Belangrijk detail: haal hem met de fiets! Als je een heel eind met de auto gaat rijden heeft het geen zin.

7: Zoek een recycle punt

Waren de adoptie kerstbomen te ver weg? Of heb je gewoon niet de groene vingers om een boom een maand in leven te houden? Zorg dan dat je uitzoekt hoe de kerstbomen in jouw gemeente gerecycled worden.

8: Nepperd

Wil je liever niet allemaal naalden op de vloer? Dan kan een plastic kerstboom ook best duurzaam zijn. Wanneer je hem koopt bij de kringloop en hem de komende dertig jaar gebruikt zit je helemaal goed!

"Ik had hier nog nooit over nagedacht!"

Uiteindelijk wil Gina op zo'n toegankelijk mogelijke manier mensen in aanraking brengen met het hergebruiken van spullen. Zo kijken ze nu ook hoe er producten kunnen worden gemaakt van de kerstbomen die niet teruggeplant worden. "Ik wil dat mensen zich bewust worden van hun consumptiegedrag. Nu krijgen we al zo vaak de reactie: 'Hier had ik nog nooit over nagedacht!'. We groeien op met het weggooien van kerstbomen, dus we beschouwen het als normaal, maar hoe normaal is het eigenlijk?"

BeterBalletje voor Serious Request

Ontbossing in Zuid-Amerika of ontbossing dichtbij huis: allebei niet goed als je het Gina vraagt. Het liefst ziet ze dat alle wegwerpkerstbomen uit Nederland verdwijnen. Van de bomen die nog niet teruggeplant kunnen worden, kijkt BeterBoompje nu samen met onder andere Den Ouden wat ze ervan kunnen maken. Zo ontstond BeterBalletje, een kerstbal gemaakt van suikerriet en kerstboomnaalden.

De opbrengst van de BeterBalletje kerstballen gaat geheel naar Serious Request. Koop ze hier!

Het Glazen Huis komt terug!

3FM Serious Request zamelt dit jaar samen met jou geld in voor het Wereld Natuur Fonds. Van 18 t/m 24 december staan de radiozender en alle online en social kanalen van 3FM volledig in het teken van de actie en wordt er 24 uur per dag live radio en online content gemaakt vanuit het Glazen Huis in Amersfoort bij De Nieuwe Stad. 3FM-dj’s Sander Hoogendoorn, Frank van der Lende, Jorien Renkema en Rob Janssen zetten zich een week lang samen met Nederland in om zoveel mogelijk geld op te halen voor het Wereld Natuur Fonds om de regenwouden in Zuid-Amerika te beschermen en te herstellen.

Vraag een plaat aan, doneer of kom in actie. 3FM Serious Request is te volgen op NPO 3FM en de online kanalen van de zender, 24 uur per dag op televisie op NPO 1 extra en via dagelijkse updates op NPO 1. Bezoek 3fm.nl/seriousrequest voor meer informatie.

3FM made by HUMAN

Dit is een productie van ons jongerenplatform bij 3FM. Samen met de dj's en andere programma's van 3FM zetten zij belangrijke onderwerpen voor jongeren op de agenda. Wil je ook iets agenderen? Mail naar socialmatters@3fm.nl.

Ook interessant