Linh Ngo (19) weet al een tijdje dat ze lesbisch is, maar kwam twee maanden geleden pas uit de kast tegenover haar ouders. "Ze komen uit Vietnam en zijn heel conservatief. Mijn moeder was teleurgesteld en wilde er niet over praten."

Een middelbare schooldocent zette Linh aan het denken toen ze een gesprek hadden over relaties. "Ze vroeg of ik een relatie had en vertelde dat ik er geen had en ook niet echt op zoek was. Toen ze vroeg of ik op meisjes viel, zette me dat aan het denken."

Op de school van Linh was er een Gender & Sexuality Alliance (GSA, een groep van scholieren die vindt dat iedereen op school zichzelf zou moeten zijn en activiteiten organiseert om dit te bevorderen). "Bij de GSA op mijn school vroeg ik anoniem per mail meer informatie op over lesbisch zijn. De scholieren van de GSA vroegen of ik op afspraak wilde komen, maar ik durfde niet. Uiteindelijk heb ik mezelf gepusht om er toch naartoe te gaan."

Acceptatie

"Ik vond dat ik gewoon moest gaan, omdat ik al langer met het gevoel anders te zijn in mijn maag zat. Ik vond het spannend omdat ik er niet bekend mee was. Ook wist ik dat niet-hetero zijn niet helemaal geaccepteerd zou worden door mijn ouders. Zij komen uit Vietnam en zien lesbisch zijn als een ziekte."

Via het GSA ging Linh op haar vijftiende in gesprek met een maatschappelijk werker. "Zij gaf me meer informatie over niet hetero zijn en vertelde dat het niet uitmaakte op wie ik viel. Ik hoefde er ook nog niet per se uit te zijn. Dat gaf me een opgelucht gevoel. Ik wist meer en ik wist dat de maatschappelijk werker en de scholieren uit de GSA er voor mij waren."

Open naar vrienden toe

"Op mijn zestiende was ik er helemaal zeker van. Ik kwam uit de kast tegenover mijn vrienden en dat gaf me een goed gevoel. Ik werd gek van de hele tijd vragen als: 'Heb je nou al een vriendje?' Gelukkig reageerden ze heel erg goed."

Een paar maanden geleden vertelde Linh haar ouders dat ze lesbisch is, tijdens Lesbian Visibility Day. "Mijn ouders komen uit Vietnam en zijn erg conservatief. Ze zien niet-hetero zijn als een ziekte, als iets abnormaals. Toen ik ze vertelde dat ik lesbisch ben, waren ze niet blij. Mijn moeder was teleurgesteld en wil er niet over praten."

Trots

"Mijn coming-out maakt me verdrietig, maar aan de andere kant ben ik ook erg trots op mezelf. Na het gesprek wilde een vriend videobellen. Uiteindelijk zat heel mijn vriendengroep in het gesprek en vierden we mijn coming-out. Dat was super lief en erg fijn."

"Omdat ik sinds dit jaar helemaal open ben naar iedereen toe, is mijn rugzak veel minder zwaar geworden. Door mijn openheid zit ik beter in mijn vel."

De moeder van Linh is er nog steeds niet comfortabel mee, maar Linh heeft goede hoop. "Ik merk wel dat het beter gaat dan twee maanden geleden. Volgens mij heeft mijn zusje ook een goed gesprek met haar gevoerd. De sfeer is beter thuis. Ik hoop dat er een moment komt dat ze het volledig accepteert. Als dat moment komt, ga ik huilen van blijdschap. Dat zou veel voor me betekenen en dat zou mijn gevoel van trots compleet maken."

3FM powered by Human

Deze productie is gemaakt door ons jongerenplatform bij 3FM. Samen met de dj's en andere programma's van 3FM zetten zij belangrijke onderwerpen voor jongeren op de agenda. Wil je ook iets agenderen? Mail naar socialmatters@3fm.nl

Ook interessant