De helft van de LHBTQIA+ jongeren vindt het lastig om uit de kast te komen. Een coming out kan veel voor iemand betekenen, maar zo'n 89 procent zou het liefste zien dat het niet nodig zou zijn om uit de kast te komen. "In een ideale wereld hoef je niet uit de kast te komen, maar zo ver zijn we nog niet."

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, in aanloop naar de Pride Week op 3FM en NPO 3 (27 juli t/m 1 augustus). Zeven op de tien jonge LHBTQIA+'ers geven in het onderzoek aan dat de meeste mensen in hun omgeving weten van hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Bij drie op de tien weet bijna óf helemaal niemand het.

Van de jongeren die het hebben verteld, vond meer dan de helft (53 procent) het moeilijk om dat te doen. Ze waren zenuwachtig voor de reactie van familie, vrienden of andere mensen. 45 procent vond het makkelijk om te vertellen.

Is uit de kast komen nodig?

Negen op de tien jonge LHBTQIA+'ers vinden dat het niet nodig zou moeten zijn om uit de kast te komen. Volgens hen is het vooral een maatschappelijke verwachting dat je het vertelt als je niet in het hokje cisgender of hetero past.

"Het voelt alsof je het moet meedelen als je afwijkt van de 'norm'. Laten we gewoon stoppen met de aanname dat iedereen cis-hetero is." stelt een deelnemer voor. En iemand anders schrijft: "In een ideale wereld hoef je niet uit de kast te komen, maar zolang de samenleving heteronormatief is, zijn we daar nog niet."

Belangrijk moment

Toch willen jonge LHBTQIA+’ers het belang van een coming-out niet zomaar wegwuiven en onderstrepen ze dat het voor iemand veel kan beteken. Door open te zijn over je seksuele oriëntatie of genderidentiteit is er ruimte om erover te praten, het verder te onderzoeken en gelijkgestemden te ontmoeten. Tweederde vindt dat uit de kast komen een belangrijk moment is.

Een van de deelnemers: "Op dat moment stapte ik voor mijn gevoel uit een 'geheim leven' en accepteerde ik ook voor mezelf dat ik homo ben. Daarna kon ik echt zijn wie ik ben." Een ander: "Voor mij was het heel belangrijk om uit de kast te komen als transgender, omdat het een nieuwe stap was in mijn transitie. Pas vanaf dat moment kon ik mijn nieuwe naam gebruiken.”

Nooit helemaal uit de kast

Veel jonge LHBTQIA+'ers benadrukken dat uit de kast komen niet iets eenmaligs is. "Overal waar je nieuwe mensen ontmoet, komt er een moment dat ze vragen of je een relatie hebt of aan het daten bent. Dan moet ik, vaak geforceerd, vertellen dat ik op vrouwen val omdat mensen ervan uitgaan dat je hetero bent," schrijft iemand.

Zes op de tien LHBTQIA+’ers vertellen dat ze liever zeggen dat ze een vriend of vriendin hebben, dan dat ze uitspreken homo, lesbisch of bi te zijn. Ze vinden het overbodig om hun seksuele oriëntatie expliciet te moeten benoemen: "Ik hou niet van labels. Waarom moet ik zeggen dat ik homo bent? Ik heb een vriend, en dat is gewoon normaal."

Een op de vijf is het daar niet mee eens: "Ik zeg gewoon dat ik lesbisch ben! Ik ben trots op wie ik ben en op wie ik val!"

Over dit onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 6 tot en met 16 juli 2020, deden 745 LHBTI+-jongeren mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO 3 en andere platforms van de Publieke Omroep.

3FM Pride Week

Pride Amsterdam 2020 is afgelast vanwege de coronacrisis, maar de Pride Week bij 3FM gaat natuurlijk gewoon door. In de week van 27 juli tot en met 1 augustus geven we extra aandacht aan verhalen van mensen uit de LHBTQIA+-community en zenden we de Pride List uit. Meer #pride? Check 3fm.nl/pride

3FM powered by Human

Deze productie is gemaakt door ons jongerenplatform bij 3FM. Samen met de dj's en andere programma's van 3FM zetten zij belangrijke onderwerpen voor jongeren op de agenda. Wil je ook iets agenderen? Mail naar socialmatters@3fm.nl

Ook interessant