Initiatieven voor #coronahulp schieten uit de grond. Landelijke organisaties, lokale collectieven, zelf een berichtje plaatsen op je sociale kanalen. Wat kun je nou het beste doen? Ons jongerenplatform bij 3FM zette een aantal dingen op een rijtje.

Veel mensen willen helpen in tijden van corona. Oppassen op kinderen van ouders die in vitale beroepen zitten, een boodschap doen of de hond uitlaten voor kwetsbare mensen die de deur niet meer uitgaan.

Initiatieven schieten uit de grond, maar verschillende media melden de afgelopen dagen dat het aanbod groter is dan de vraag. Veel kwetsbare mensen weten de initiatieven niet te vinden, durven niet om hulp te vragen of vertrouwen het initiatief niet door berichtgeving over opgelichte ouderen door corona-babbeltruc.

Wil jij helpen, maar het niet laten bij alleen een inschrijving? Zie jij door het bomen het bos niet meer? Waar kan je allemaal helpen? Wat voor soort hulp kan ik bieden? Wij zetten een aantal mogelijkheden voor jou op een rij!

Landelijke hulp

Een groep studenten startte op vrijdagavond 13 maart een landelijk platform als Gewoon mensen die mensen willen helpen. Momenteel hebben 30.000 helpers zich aangemeld en hebben 253 mensen aangegeven hulp te willen.

"Daarnaast hebben we contact met ziekenhuizen en verpleeghuizen," vertelt een van de initiatiefnemers Amber Nagelhout (24). "We koppelen individuelen aan elkaar, maar ook groepen aan organisaties. Zo hebben we al groepen geneeskunde studenten aan ziekenhuizen gekoppeld en zijn er studenten die helpen met het koken in verpleeghuizen. Hulp bij verpleeghuizen en ziekenhuizen is nodig, want er vallen steeds meer mensen uit omdat ze ziek zijn."

Vrijdags was Amber nog met vier anderen studenten aan het werk, nu zijn er door het hele land op elf locaties in het hele land mensen voor hen aan de slag.

"In totaal zijn we nu met zo’n vijftig mensen aan het werk. Het verschil tussen vraag en aanbod is groot. Ik denk dat er echt wel meer dan 30.000 mensen zijn die ook hulp nodig hebben, maar dat we deze groep nog niet hebben bereikt. Wij zijn studenten, dus we weten goed hoe we leeftijdsgenoten moeten bereiken, maar niet hoe we – vaak oudere – hulpbehoevende mensen aanspreken. Daarom zijn we blij met ons tv-optreden bij Jinek. Daar is de kans groter dat ouderen ons initiatief zien, dan op Instagram."

Amber (in het midden op het keukenblok) met haar team

Wil je Amber en haar team graag helpen? Ze zijn vooral op zoek naar mensen die de beweging groter willen maken. "Het is belangrijk dat mensen die hulp nodig hebben weten dat we er zijn. Daarom is het belangrijk dat er posters worden opgehangen, maar je kan ook een template downloaden op onze site en daar je eigen gegevens invullen en die in de brievenbussen doen ik je wijk."

Succesvolle matches

Er is al een aantal matches gemaakt. Student Marlouk van Es (23): "Een paar dagen na mijn inschrijving werd ik gebeld of ik brood wilde halen voor een oudere dame uit de buurt. Ik heb contact met haar opgenomen en een afspraak gemaakt. Ze heet Meri en is slecht ter been. Normaal gaat ze met de tram naar de bakker, maar omdat ze een risicogroep is, gaat dat nu niet. Ik ben voor haar naar de bakker geweest en heb daarna ook een bloemetje voor haar gekocht."

"Toen ik het vanochtend bracht, was ze erg blij en een beetje emotioneel. Toen ik thuiskwam zag ik een voicemailberichtje van haar waarin ze zei dat ze heel blij was en dat het haar emotioneerde om te zien dat mensen zo lief konden zijn. Ze vroeg of ze me nog een keer mag bellen. Natuurlijk mag dat!"

Amber is blij dat er al matches gemaakt zijn, maar denkt niet alle 30.000 mensen de komende dagen kunnen matchen. "De mensen die nog geen match hebben krijgen deze week een mail met een update. We nemen binnen één dag contact op met de mensen die hulp nodig hebben."

Lokale hulp

Denk aan je opa en oma of kwetsbare buren. Stuur ze een kaartje of vraag of je iets anders voor ze kan betekenen. Geen kwetsbare mensen in je omgeving? Dan kun je ook kiezen voor coronapost: wissel brieven uit met een kwetsbare oudere op basis van gedeelde interesses.

Dit bericht bekijken op Instagram

Bezorg je oma 👵 geen corona 😷 maar een kaartje💌! Veel ouderen zijn kwetsbaar voor het coronavirus. Instanties adviseren zo weinig mogelijk direct contact. Om toch nog een beetje dichtbij alle oma's👵 (en opa's👴) in Nederland te blijven zonder ze te besmetten, starten wij vandaag met Coromapost. De kaartjes worden tegen kostprijs verzonden, de actie heeft dus geen winstoogmerk. Via de link in bio kan iedereen snel en makkelijk met een zelfgemaakte foto📸 vanaf je smartphone📱 , computer 💻 of tablet een kaartje sturen. Van papier. Met de post. Er zijn ook speciale ontwerpen, om onze oma's en opa's te laten weten dat we aan ze denken. En dat we snel weer langskomen, zodra het kan. #coromapost #corona #coronavirus #omapost #lieveoma #liefde #kaartjesversturen #lieveopa #eenzaamheid #lovelovelove #groningen

Een bericht gedeeld door Omapost (@omapost) op

Ook lokaal zijn er talloze initiatieven. Zo zijn er veel Facebookgroepen waar mensen hulp bieden en vragen. Een aantal voorbeelden: Corona durft te vragen/helpen | UtrechtAmsterdam Corona HelpCoronahulp Nijmegen en Corona Hulpgroep Noord-Brabant.

Een kaartje voor een oudere in een verzorgingshuis

Daarnaast starten lokale organisaties zelf acties. Ouderen in verzorgingstehuizen mogen nu geen bezoek ontvangen. Zoek naar verzorgingshuizen bij jou in de buurt en stuur een mooie brief of iets anders creatiefs.

Zelf aan de slag in de buurt?

In sommige steden ontstaan ook vrijwilligerscollectieven gericht op coronahulp. Afi de Haan Oubaibra (40) is met haar collectief Crew Against Corona in Den Bosch aan de slag gegaan om vrijwilligers aan kwetsbare mensen te koppelen. "Ik heb nu een groep van zo’n vijftig vrijwilligers en er komen steeds meer bij. Ik ben nu in gesprek met wijkwerkers en buurthuizen, omdat zij al vertrouwen hebben opgebouwd bij deze groep en ons makkelijk kunnen koppelen aan deze mensen."

Ze wil mensen die op lokaal gebied vrijwilligers en hulpvragers willen koppelen de tip geven om contact te zoeken met organisaties waarmee hulpvragers al bekend zijn. "Want als je direct briefjes in de bus doet, weten mensen niet altijd of het te vertrouwen is. Ze lezen veel berichten op sociale media waarin mensen elkaar waarschuwen dat niet iedereen goede bedoelingen heeft. Zoek dus contact met wijkwerkers en buurthuizen in je buurt als je in kaart wil brengen hoeveel mensen er hulp nodig hebben."

#OpaApp challenge

Onze vrienden van Young Impact zijn de #OpaApp Challenge begonnen. Erben Oosting (18) is een van de jongeren die meedoet. Hij zit in zijn examenjaar op het mbo en heeft nu alleen online les. "De #OpaApp Challenge houdt in dat je met een groepje vrienden een WhatsAppgroep aanmaakt waarin je telefoonnummers van opa’s en oma’s deelt. Of dat je direct contact zoekt met mensen in je omgeving en ze vraagt: Ken jij kwetsbare mensen die het leuk vinden om te kletsen aan de telefoon?"

Dit bericht bekijken op Instagram

Voor iedereen die toe is aan positief nieuws👇👇👇⁠ ///⁠ Young Impact lanceert de #OpaApp challenge! Weet jij na al die dagen binnen zitten ook niet meer wat je met je tijd moet doen? Bel dan eens naar je eigen opa of oma en/of naar die van je vrienden!☎️☎️☎️⁠ ⚡⁠ Het ‘normale’ leven staat voor veel mensen even op zijn kop. Waarom zouden we deze tijd niet inzetten om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan? Vanwege het coronavirus zien ouderen nu veel minder mensen dan normaal. ⁠ ⚡⁠ Wat moet je doen?⁠ - De hele wereld ligt nu toch op zijn gat, dus maak een #OpaApp groepsapp aan met je vrienden⁠ - Deel daarin allemaal de telefoonnummers van jullie opa’s en oma’s⁠ - Bel iedere dag een andere opa of oma op⁠ - Deel je ervaringen met je vrienden in de #OpaApp en natuurlijk op social met #OpaApp⁠ - Enneh, ga nadat het virus weg is ook gewoon even op bezoek⁠ *Meld je aan bij de challenge via link in bio, zodat wij weten dat je meedoet!⁠

Een bericht gedeeld door Young Impact⚡ (@youngimpactnl) op

En zo had Erben vandaag al twee leuke gesprekken. "Ik heb een uur getelefoneerd met een vrouw van 85. Het was heel gezellig. We hebben het over allerlei interessante onderwerpen gehad. Zo praatte we over feminisme, maar ook over of deze crisissituatie vergelijkbaar is met de oorlog."

"Ook belde ik met een twintigjarige die verstandelijk beperkt is. Zij mag geen bezoek meer krijgen. Het is ook belangrijk om aan deze groep te denken, want het zijn niet alleen ouderen die de deur niet meer uit gaan en eenzaam zijn."

Erben vind het een kleine moeite om iets voor een ander te doen. "Ik kan nog naar de supermarkt en zo. Ik voel me niet eenzaam. En het is super makkelijk: je kan het letterlijk vanuit je bed doen. Geen excuus om het niet te doen, toch?"

Je ziet het. Genoeg initiatieven om aan mee te doen. Kijk waarbij jij je het prettigst voelt en help een ander. Succes!

Meer corona