We besteden extra aandacht aan nepnieuws over corona dat via verschillende media wordt verspreid. Veel mensen delen informatie zonder te weten of berichten kloppen. Zo verspreiden ze - vaak onbewust - nepnieuws. Daarom is het van belang om zelf altijd een korte check te doen voor je op de 'share' of 'retweet'-knop drukt. Die controle duurt slechts een paar minuten.
Peter Burger van Universiteit Leiden zegt dat de vergelijking met een echt virus voor de hand ligt: "Als je zo'n bericht niet meteen deelt, maar eerst checkt en het niet deelt als het niet klopt, doe je iets om de 'besmetting' te stoppen. Niet elk afzonderlijk onbetrouwbaar of vals bericht doet kwaad, maar als geheel dragen ze bij aan de overload aan informatie over het coronavirus, de zogeheten 'infodemie'. Sommige zijn schadelijk omdat ze ongezonde adviezen bevatten, valse hoop bieden of verdeeldheid en onnodige angst zaaien."
De factcheck-site van Universiteit Leiden, Nieuwscheckers, beschrijft een handige methode waarmee je gemakkelijk en snel berichten controleert. Redacteur Romy Heymans schrijft dat het model, SIFT of in het Nederlands HALT genoemd, is opgezet door Amerikaanse mediawijsheidsexpert Mike Caulfield in het kader van de corona-uitbraak. Hij is expert op het gebied van digitale geletterdheid aan Washington State University.
Lees hieronder de stappen zoals ze door Heymans op Nieuwscheckers zijn omschreven. Nog meer tips? Lees dan het hele artikel hier!