Ondanks alle ellende van deze coronacrisis ontstaan ook mooie dingen, laten we als natie zien hoe sterk, slim en solidair we zijn en heeft het massaal thuiszitten ook z'n voordelen voor mens en natuur. Ons jongerenplatform bij 3FM verzamelde een aantal voorbeelden.

"Door de pandemie worden we gedwongen tot bezinning," schrijft psychiater Bram Bakker. "Alles wat we als vanzelfsprekend waren gaan beschouwen, blijkt dat ineens toch niet meer te zijn."

Hiermee bedoelt hij dat we, mede door thuisisolatie, meer ruimte hebben om ons leven vanuit een ander perspectief te zien. Het kan ons nieuwe inzichten geven, om onze levensstijl te veranderen.

#coronahulp

"Meldt onder #coronahulp of je hulp kan gebruiken van iemand uit je buurt. Of als je hulp kan bieden in je buurt," zo roept initiatiefneemster Suze Zijlstra opTwitter.

Zijlstra is niet de enige die die anderen wil helpen door bijvoorbeeld boodschappen te doen voor mensen in thuisisolatie of door op te passen op kinderen van ouders met vitale beroepen. Er werd zelfs een actie gestart om ouderen te bellen, die nu alleen thuis zitten. De solidariteit groeit en daarnaast is het een goede manier om je buren eens te leren kennen.

Nieuwe dingen leren

Niet stil blijven zitten tijdens quarantaine? Geen nood! Veel ondernemers bieden namelijk online workshops aan, voor mensen die vanwege corona in isolatie zitten. Zo geven sportscholen online trainingen, geeft een dansschool een online workshop salsadansen en leert het tijdschrift Quote in een thuiscollege hoe je een onderneming moet starten.

Scenarioschrijver en regisseur Willem Bosch – bekend van Penoza en Baantjer: het begin – geeft op zijn IGTV-kanaal mini-masterclasses in het schrijven van een speelfilmscenario. Bij 3voor12 vind je online cursussen om een instrument te leren bespelen. Geef je creativiteit een boost!

Minder CO2-uitstoot

De luchtvervuiling in China is afgenomen, blijkt uit satellietbeelden van NASA. Kolencentrales produceren minder energie en autofabrieken liggen stil, waardoor de Chinese CO2-uitstoot met 25 procent is gedaald.

“Om een indruk te geven: dat is ongeveer de totale CO2-uitstoot van Nederland, per jaar,” laat een energiedeskundige weten aan RTL Nieuws. De wereldwijde uitstoot is gedaald met zes procent. Die wereldwijde daling komt mede doordat het vliegverkeer stil ligt: KLM schrapte namelijk bijna negentig procent van de geplande vluchten. Je gecancelde vakantie heeft dus voordelen voor het milieu.

Beetje rust in de tent (en schoon water in de gracht)

Minder vluchten betekent ook minder toerisme. Vooral in Venetië is dit goed te merken, door de Italiaanse lockdown. Op het San Marcoplein wemelt het normaal gesproken van de toeristen, maar zij blijven nu weg.

Niet alleen het openbare leven, ook de wereldberoemde gondels liggen stil. Het water in de kanalen is daardoor minder vervuild, waardoor voor het eerst sinds enorm lange tijd weer vissen te zien zijn. 

Burn-outs terugdringen

Doordat veel bedrijven momenteel dicht blijven vanwege de maatregelen, zijn veel deadlines verplaatst of meetings afgelast. Het wordt makkelijker om prioriteiten uit te stellen, wat werknemers de kans geeft om na te denken over hoe ze hun werk willen inrichten.

17,3 procent van alle werknemers in Nederland heeft namelijk ernstige burn-outklachten, blijkt uit vorig jaar verschenen onderzoek van TNO en CBS. Bovendien is het lastig om op de werkvloer te praten over psychische problemen. Of de thuisisolatie op langere termijn positief uit zal pakken, is overigens lastig te zeggen. Het kan namelijk ook zijn dat werknemers na alle maatregelen een inhaalslag moeten gaan maken, wat juist extra stress oplevert. Goed om nu al na te denken hoe je zonder stress weer aan de bak kunt.

Waardering voor de zorg

Op moment van schrijven zijn 1413 mensen in Nederland positief getest op het coronavirus en 24 mensen overleden, volgens de NOS. Huisartsen, dokters en verplegers doen er alles aan om deze aantallen zo laag mogelijk te houden. Daardoor ontstaat er ook veel waardering voor het zorgpersoneel, vaak vergezeld door #alleheldenindezorg. En dat is wel eens verfrissend na jarenlange berichten over toenemend geweld tegen hulpverleners.

Zo is er een LinkedIn-groep in het leven geroepen, waarin (oud-)verpleegkundigen zich aanbieden om het tekort aan zorgpersoneel en de druk te verminderen. De echte waardering kan het zorgpersoneel waarschijnlijk dinsdag 17 maart verwachten: met #applausvoordezorg worden Nederlanders massaal opgeroepen om – met gewaste handen – te applaudisseren voor het zorgpersoneel en ze daarmee een hart onder de riem te steken.

Meer corona