Er zijn veel mooie én minder mooie verhalen over adoptie. Maar wat zijn de verhalen van de mensen die zélf zijn geadopteerd? In de nieuwe Tussenuur-podcast praat 3FM-dj Luc Sarneel met drie gasten die geadopteerd zijn over de positieve en negatieve kanten van de wereld van adoptie.

LUISTER HIER DE PODCAST

"Ach adoptie, dat is is toch iets prachtigs moois," zegt 3FM-dj Luc Sarneel. Maar is dat wel zo? Dat is het uitgangspunt van de nieuwe podcast van Tussenuur, ons jongerenplatform bij 3FM. Deze aandacht voor adoptie komt niet uit de lucht vallen, het heeft vooral te maken met onze webserie van 3Lab, 'Ik kom niet uit Sri Lanka', waarin Dinja Pannebakker onderzoekt in hoeverre haar afkomst haar identiteit bepaalt.  

Vandaar dat Luc drie gasten uitnodigde aan tafel, die allemaal iets hebben met adoptie. Sanne van Rossen (geadopteerd uit Sri-Lanka) schreef het boek 'Het verdriet van Sri Lanka', Kevin van Lanen (geadopteerd uit Roemenië) legde zijn wederontmoeting met zijn biologische familie vast op zijn Youtube-kanaal en Soorien Zeldenrust (geadopteerd uit Zuid-Korea) is adoptie-coach, en heeft haar eigen bedrijf: Soo Bijzonder. Samen duiken ze dieper in de positieve en negatieve kanten van adoptie. 

Van links naar rechts: Soorien, Kevin en Sanne

Het kind staat voorop

Soorien verklaart de daling van het aantal geadopteerde kinderen: "Bij sommige adoptie-gevallen is er sprake van kinderhandel en soms worden ouders voorgelogen met de belofte dat ze hun kind weer gaan zien."

Door deze negatieve berichtgeving over adoptie, is er een daling in het aantal aanvragen. Verder vindt Soorien het belangrijk dat het kind voorop staat. "Adoptie-ouders moeten zichzelf op de achtergrond kunnen zetten."

Kevin hoort vaak verhalen van adoptie-ouders die veel te veel tijd hebben om theoretische boekjes door te lezen, over hoe je met een geadopteerd kind om moet gaan. "Pleur op met die adoptieboekjes en focus je op het kind zoals ieder ander ouder dat zou doen!"

Adoptie is geen roze wolk

Sanne geeft aan dat ze veel veerkracht heeft gekregen van haar adoptie-ouders. Uiteindelijk is ze haar biologische moeder gaan opzoeken en een boek gaan schrijven over haar trauma en om bewustwording te creëren.

Ook wilde ze de roze wolk doorbreken die om adoptie heen hangt. In haar tweede boek schrijft Sanne juist meer vanuit haar kracht en hart. "Hoe kunnen we als geadopteerden minder vanuit het slachtoffer perspectief kijken en meer vanuit onze kracht?"

Luister de podcast hieronder

Abonneer je op de podcast

Ook interessant