In de vierdelige documentaireserie ​Ik kóm niet uit Sri Lanka​ onderzoekt Dinja Pannebakker het belang van weten waar je vandaan komt. Dinja is geboren in Sri Lanka maar geadopteerd toen ze een paar weken oud was. Ze weet niet beter dan dat ze Nederlands is. Maar dat lijkt haar omgeving niet te begrijpen.

De eveneens uit Sri Lanka geadopteerde Nuwan probeert Dinja wakker te schudden. Hij vindt dat ze haar afkomst niet langer kan ontkennen. Ook lijken haar collega’s bij het radiostation FunX allemaal enorm trots ze zijn op hun roots. Klopt Dinja’s stellige overtuiging dat haar identiteit los staat van waar ze geboren is?

Kijk de eerste aflevering vanaf 2 september hier of op het YouTubekanaal van NPO 3

Meer informatie over de serie

Dinja

Dinja

De uit Sri Lanka geadopteerde Dinja voelt zich zo Nederlands, dat ze regelmatig vergeet dat ze aan de andere kant van de wereld geboren is. Ze is er rotsvast van overtuigd dat haar identiteit los staat van waar haar wieg stond. Maar is dat wel zo?

'Als iemand me aanspreekt op mijn Sri Lankaanse uiterlijk, besef ik dat mijn roots niet in Nederland liggen.'

Moet je weten waar je vandaan komt om te kunnen zijn wie je bent? In de vierdelige serie van Human voor 3LAB Ik kóm niet uit Sri Lanka onderzoekt Dinja Pannebakker het belang van weten waar je vandaan komt.

Op haar werk bij het multiculturele radiostation FunX ziet Dinja hoe haar collega's zich wél verbonden voelen met hun roots. Hun afkomst vormt een belangrijk deel van hun identiteit en ze vinden het vreemd dat Dinja daar zo anders over denkt. Dat onbegrip zorgt ervoor dat Dinja haar rotsvaste overtuigingen nader wil analyseren. Want: klopt het wel dat haar identiteit los staat van waar haar wieg stond?

Dinja gaat op onderzoek uit, onder andere door met haar ouders in gesprek te gaan over het gevoelige onderwerp. Zij vertellen over de adoptie en over de roots-reis die ze maakten met Dinja toen ze een tiener was. Dinja over die reis: 'De hotels, de auto’s, het eten: alles rook naar een typisch Sri Lankaanse geur die me ontzettend misselijk maakt.'

Ze gaat ook bij haar hoogzwangere vriendin Nicky langs, die zich maar moeilijk kan voorstellen dat Dinja niets voelt bij haar biologische moeder. En ze bezoekt adoptiecoach Hilbrand. Hij adviseert haar om in contact te komen met andere geadopteerden uit Sri Lanka. Iets dat Dinja tot dan toe altijd heeft afgehouden. Net als het bekijken van de foto van haar biologische moeder, die al jaren in een kistje in de kast ligt.

De regie van de serie is in handen van Lisa Grooters en Reinout Lanting, derdejaars studenten Regie Documentaire aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

De vierdelige serie Ik kóm niet uit Sri Lanka  wordt in het kader van 3LAB in januari 2020 uitgezonden op NPO 3.