'Huh, doe jij mbo?! Maar je kan toch veel beter?' Dat zijn reacties die Chaimae Fadis (18) krijgt als mensen horen dat ze mbo doet. Samen met presentator Rens Polman zoekt ze in KNOW SHIT uit waar al die vooroordelen vandaan komen.

Vanaf het schooljaar 2020/2021 worden mbo'ers dan eindelijk ook bestempeld als studenten, waar ze tot op heden 'deelnemers' worden genoemd. Het is een van de redenen dat mbo'ers best wat nadelen en vooroordelen ervaren ten opzichte van hbo'ers en wo'ers. 

Terwijl 55 procent van de studerende jongeren een opleiding doet aan het mbo, een niet te onderschatten groep dus. 

Mbo'ers geen korting

Tijdens de research voor de nieuwe video van Tussenuur's YouTube-serie KNOW SHIT ontdekten ze dat mbo'ers korting krijgen voor een Spotify-abonnement, terwijl hbo'ers en wo'ers dat wél krijgen, als student.

Dat vonden ze raar bij Tussenuur, dus zochten ze contact met het Zweedse muziekplatform, om te vragen waarom deze groep wordt buitengesloten. Maar een reactie krijgen bleek moeilijk.

Ze belden Spotify-mensen, spraken chatbots en mailden naar algemene e-mailadressen, maar een antwoord bleef uit. Gelukkig kregen ze uiteindelijk Wilbert Mutsaers, hoofd Spotify Benelux, aan de telefoon.

Mutsaers wilde geen officiële verklaring naar buiten brengen over waarom mbo'ers geen korting krijgen, maar vertelden wel dat ze as we speak bezig zijn met deze kwestie. Natuurlijk met het gegeven in het achterhoofd dat mbo'ers vanaf schooljaar '20/'21 officieel wél bestempeld worden als studenten. Wordt vervolgd dus. 

Check hieronder de hele video van KNOW SHIT

Omdat Chaimae zich ook inzet voor jongeren in achterstandswijken is ze genomineerd voor een Young Impact Award. Tussenuur sprak met haar over hoe zij zich inzet voor vmbo'ers en mbo'ers. 

Meer KNOW SHIT