Hoewel 84 procent van de jongeren hun telefoon als verrijking ziet, vindt 52 procent wel dat ze veel te veel op hun telefoon zitten. Zo ook Jamie Reuter, Sophie Hijlkema en Olivier Bakker, 3FM-dj's die voor ons jongerenplatform Tussenuur een digitale detox deden.

De drie dj's deden dit in het kader van de Week van de Mediawijsheid, waar ons jongerenplatform 3FM Tussenuur traditiegetrouw onder de noemer #onwijs ruimschoots aandacht aan besteedt. 

Want jong en oud zijn het erover eens dat ze veel te veel tijd besteden op hun telefoon. Nagenoeg iedereen die je vraagt, zegt graag te willen minderen en niet zelden wordt van verslaving gesproken.

Olivier, Sophie en Jamie vlak voor hun challenge

Schrikken van schermtijd

Jamie Reuter, Olivier Bakker en Sophie Hijlkema, die alledrie een programma hebben op 3FM, durfden wel toe te geven dat ze te veel op hun foon zitten. En nu er een handige functionaliteit op je telefoon zit, die haarfijn uit de doeken doet hoeveel tijd je per dag aan je telefoon besteedt en op welke platforms, kun je ook niet meer verhullen dat het eigenlijk veel te lang is. 

Jamie had een schermtijd van 3,37 uur per dag, dat van Olivier lag op 4,20 uur per dag en Sophie had 3,49 uur per dag. Alle drie schrokken ze van dit getal, hoewel uit het onderzoek van EenVandaag bleek dat dit niet eens zo heel veel afwijkt van het gemiddelde onder jongeren. 

Digitale detox

En daarom wilden de drie dj's best een challenge aangaan met elkaar, de zogeheten digitale detox, waarin ze in een week tijd hun schermtijd moesten halveren en de dj die het meeste in schermtijd verminderde, zou dan de winnaar zijn. 

Tussenuur koos er heel bewust voor om schermtijd te minderen. Want hoe graag je het ook zou willen, het is welhaast onmogelijk om de telefoon een week lang helemaal links te laten liggen. In die zin zijn we inmiddels zeer afhankelijk van onze telefoon en is het niet eens zo'n hele gekke gedachte om telefoon en/of internet als eerste levensbehoefte te zien. 

Vandaar dat de dj's op zoek gingen naar het voor hun absolute minumum aan schermtijd, de basisbehoefte aan hun telefoon als het het ware. 

Niet per se gelukkiger

Wat hebben ze het zwaar gehad, met name Jamie en Sophie. Zij wilden vooral de challenge winnen, dus besloten ze een week lang compleet offline te gaan van social media, en alleen de telefoon te gebruiken voor zakelijke dingen. Daar werden ze niet per se gelukkig van, bleek uit hun updates. Olivier sprak met zichzelf af dat hij zijn telefoon alleen tussen bepaalde tijden mocht gebruiken en vond dat eigenlijk wel relaxed. 

Uiteindelijk won Jamie, met hangen en wurgen. Zij bracht haar schermtijd terug tot 1,02 uur per dag. Olivier ging terug naar 1,43 uur per dag en Sophie kwam uit op 2,24, de enige van het trio die haar schermtijd dus niet wist te halveren. 

Apps verstoppen

Bij alle drie kwam het besef hoe afhankelijk ze zijn van hun telefoon. Je hebt 'm gewoon nodig, klaar uit. We moeten dingen opzoeken, internetbankieren, navigeren, muziek luisteren, werken, het nieuws volgen, podcasts checken, series kijken, etc.

Toch hadden de drie wel tips om te minderen. Jamie haalde bijvoorbeeld alle apps offline, waardoor ze die niet kon gebruiken als ze geen wifi had. Daarnaast had ze alle meldingen uitstaan, zodat ze niet wist wanneer ze een bericht binnen kreeg. Olivier verstopte zijn social media-apps helemaal achterin zijn telefoon, dus op het laatste blad, zodat hij zich meer bewust was, wanneer hij Facebook of Instagram opende. 

Sophie had als tip om een limiet qua schermtijd en appgebruik in te stellen, zodat je een extra handeling moet uitvoeren als je het echt wilt gebruiken.

De Week van de Mediawijsheid heeft dit jaar als thema 'aan of uit'. Staan jonge mensen vooral aan, of staan ze wel eens uit? En hoe gaan ze om met hun smartphone? 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, ondervroeg in opdracht van 3FM Tussenuur zo’n 1400 jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar.

Ook interessant