Een derde van de jongeren vindt dat ze verslaafd zijn aan hun smartphone. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, de jongerentak van het EenVandaag Opiniepanel. Het onderzoek werd namens 3FM Tussenuur (Human) uitgevoerd naar aanleiding van de Week van de Mediawijsheid die op 8 november is begonnen.

De Week van de Mediawijsheid heeft dit jaar als thema 'aan of uit'. Staan jonge mensen vooral aan, of staan ze wel eens uit? En hoe gaan ze om met hun smartphone? 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, ondervroeg in opdracht van 3FM Tussenuur zo’n 1400 jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar. Bij de NPO besteden jongerenmerken als 3FM, NPO 3 en 3Vraagt met #onwijs aandacht aan de Week van de Mediawijsheid.

Ondanks dat 33% zich als verslaafd aan hun smartphone classificeert, ziet 84% de smartphone wel als verrijking van hun leven. Vooral het gemakkelijk contact onderhouden met anderen, en de makkelijke toegang tot informatie worden daarvoor als redenen genoemd.

Tegelijkertijd zien bijna vier op de tien (39%) van de jongeren de smartphone als belasting. Ze hebben het gevoel dat er wordt verwacht dat ze altijd bereikbaar zijn. "Het is niet zozeer de smartphone die een belasting is, maar de verwachting van mensen dat je maar de hele dag 'aan' staat en binnen een paar minuutjes op een berichtje reageert," zegt een respondent.  Meer dan de helft (52%) vindt dan ook dat ze eigenlijk te veel bezig zijn met hun smartphone. 

Daarnaast antwoordt 29% 'eens' op de stelling: Als ik merk dat ik een nieuw bericht op mijn smartphone heb, moet ik dat direct lezen."

Meer dan vijf uur per dag

Van de jongeren geeft 53% aan minimaal drie uur per dag bezig te zijn met hun smartphone. Eén op de acht gebruikt de telefoon zelfs meer dan vijf uur per dag. De meest populaire bezigheden zijn chatten, het gebruik van sociale media als Instagram en Facebook en het opzoeken van informatie. De top-vijf wordt compleet gemaakt door muziek luisteren en video kijken als bezigheid. 

Hoewel niet in de top-vijf van bezigheden, wordt wel regelmatig genoemd dat de smartphone wordt gebruikt voor het maken van foto's en video's, voor het spelen van spelletjes, en het gebruik van de navigatie. Daarnaast wordt ook telefoneren regelmatig genoemd.

Bijna een kwart van de jongeren geeft dan ook aan dat sociale contacten vooral worden onderhouden via de smartphone. Nog eens 51% geeft aan dat sociale contacten evenveel via de smartphone als door af te spreken in het echte leven, worden onderhouden.

Maar liefst 92% van de ondervraagde jongeren heeft wel eens bewust de nofiticaties van apps uitgezet. Vooral WhatsApp-groepen worden gemutet. "Alle apps die ik niet belangrijk vind zet ik uit, ik wil niet op random momoent gestoord worden door apps die weinig toevoegen aan mijn leven," antwoordt een respondent. Slechts 15% van de ondervraagden heeft het geluid van hun smartphone meestal aan staan.

Tekst gaat door na afbeelding

'Het blijft een verslavend apparaat'

Vier op de tien jongeren (44%) heeft het afgelopen jaar geprobeerd minder tijd aan hun smartphone te besteden. Bij iets meer dan de helft van die groep lukte dat ook. "Het blijkt toch lastig om daadwerkelijk die telefoon minder te gebruiken. Het blijft toch een verslavend apparaat," schrijft een respondent. 

Meer dan de helft (54%) van de jongeren raakt dan ook erg in de stress als ze denken dat ze hun smartphone kwijt zijn. Nog eens 34% raakt daar redelijk van in de stress. 33% vindt zichzelf dan ook verslaafd aan hun telefoon. "Ik ga niet zonder telefoon op stap," zegt een respondent. "Ik merk dat ik niet zonder kan. Als ik 'm heb weggelegd voel ik regelmatig een sterke drang om toch even te kijken," antwoordt een ander.

Tegelijkertijd zegt driekwart nooit onenigheid te hebben met anderen omdat de ander vindt dat de ondervraagde de smartphone te veel gebruikt. Als er wel onenigheid is, betreft dat vaak naasten. "Mijn ouders (60 en 61) zitten vastgeplakt aan het ding."

Bij NPO 3 vind je meer over het onderzoek.

Ook interessant