De Britten hebben gekozen: Euroscepticus extraordinaire Boris Johnson is de nieuwe premier van Engeland. De man achter de Brexit, waar de Britten via een referendum in 2016 voor stemden. Nog steeds is onzeker wanneer de Britten daadwerkelijk uit de Unie stappen. Spat de Europese droom uit elkaar, een vraag die Human zich in 2017 al stelde.

Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk wordt de Europese Unie voor het eerst kleiner in plaats van groter. De Brexit is daarmee een kantelpunt in de Europese geschiedenis. Aanhangers van een steeds hechtere samenwerking zien hun Europese droom uiteenspatten. Eurosceptici juichen.

De Europese Unie is opgericht met het Verdrag van Maastricht, nu 25 jaar geleden. Na lang onderhandelen staan de lidstaten een deel van hun macht af aan Brussel. Het is deze stap, die al in 1992 een breuklijn veroorzaakt tussen de voor- en tegenstanders van Europese samenwerking.

Waarom wilden de politici van toen zo snel tot een Unie komen? Wat waren hun motieven? En leefde hun ‘Europese droom’ wel onder de bevolking?

De documentaire De Europese droom bestaat uit louter archiefbeeld, begeleid door Mathieu Segers, hoogleraar Europese Geschiedenis aan de Universiteit van Maastricht. Er is te zien hoe het Verdrag van Maastricht tot stand komt en waar de eerste haarscheurtjes zichtbaar zijn.

Terwijl we de archiefbeelden zien, horen we stemmen van nu. Voormalige betrokken politici en diplomaten, zoals de oud-ministers van Buitenlandse Zaken Uffe Ellemann-Jensen (Denemarken), Klaus Kinkel (Duitsland) en Mark Eyskens (België) en oud-diplomaat John Kerr (Verenigd Koninkrijk) blikken terug op een periode waarin de Europese geschiedenis in een stroomversnelling komt.

Regisseur: Misja Pekel 
Research: Jeroen Slot en Lizzy van Winsen 

(Op de foto Jacques Delors, François Mitterrand en Elisabeth Guignou)

Boris Johnson was begin jaren negentig journalist, en ook toen al eurosceptisch. Bekijk hier een fragment uit de 2Doc: De europese droom.

Meer over de Brexit