Jasmijn (21) kreeg twee jaar geleden op vakantie plotseling een hersenbloeding.

Eenmaal thuis veranderde alles, niet alleen voor Jasmijn, maar ook voor haar ouders en twee jongere broers. Moeder Peronne stort zich vol overgave op de zorg voor haar dochter, maar deze blijkt complex. Peronne bevindt zich in een constant dilemma; waar moet ik sturen, waar moet ik afstand nemen? Ze neemt haar dochter bij de hand om haar mogelijkheden te ontdekken, maar is tegelijkertijd zondebok voor alles waar Jasmijn tegenaan loopt. Een nieuwe stap naar zelfstandigheid ligt in het vooruitzicht. De schuur in de tuin wordt omgebouwd tot een huisje voor Jasmijn. Jasmijn én Peronne hopen daardoor weer een deel van hun oude leven terug te krijgen. Hoe makkelijk is het nog om elkaar weer los te laten?

De lengte van liefde is een productie van Vossenfilms en is tot stand gekomen met een wildcard van het Filmfonds en ontving de Filmprijs van de Stad Utrecht op het NFF 2016.

Aanleiding

Regisseur Anna Peeters heeft van dichtbij meegemaakt hoe heftig de gevolgen zijn van mantelzorg. Ze bewondert de kracht en moed van mantelzorgers en het roept tegelijkertijd vragen op. ‘Waarin schuilt de kracht van een mens om dit te kunnen? Ik vind het een mooi gegeven dat het blijkbaar in mensen zit om dit belangeloos voor iemand te doen. Zelfs als wat je terugkrijgt van de ander, zo wrang is.  Pas wanneer een ziektebeeld blijvend is, of zelfs pas achteraf, zien mensen in wat de intensieve zorg voor invloed heeft op hun eigen leven. Ik bewonder mensen die zich belangeloos inzetten voor een ander. Maar wat als degene voor wie je zorgt ingrijpend veranderd is?’

Regisseur

Anna Peeters (1991) studeerde op haar eenentwintigste af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Haar uiteindelijke voorliefde voor documentaire laat zich dan ook niet beperken tot traditionele vormen. Voor haar afstudeerfilm liet Anna zich bijvoorbeeld inspireren door vorm-elementen uit Franse fictiefilms. Op het Nederlands Filmfestival 2013 ontving zij de Wildcard Award voor haar film Hoe ik mei en juli voel, een prijs van het Nederlands Filmfonds voor de drie meest veelbelovende afstudeerders. Met deze prijs won zij budget voor haar debuutfilm De lengte van liefde.
 

5 vragen aan regisseur Anna Peeters

Kijk ook deze film van Anna Peeters

Verslag De Lengte van Liefde tijdens bijeenkomst Filmtheater 't Hoogt in Utrecht

Soundtrack van de Lengte van Liefde

De soundtrack van De lengte van liefde gemaakt door componisten-duo Onegg

De lengte van liefde in de media

De Lengte van Liefde is veelvuldig in de media besproken. Hieronder een selectie:

Hart van Nederland
, 9 oktober 2016: Mantelzorg in Beeld