Wat blijft

Luister Wat blijft over Clairy Polak

Wat blijft van journalist Clairy Polak? In deze aflevering van Wat blijft volgt Lotje Ijzermans haar spoor terug met collega-journalist Jeroen Pauw, goede vriendin Daan Roovers en goede vriend Bo van der Meulen.

Als interviewer was Clairy Polak geliefd, bewonderd maar ook gevreesd. Haarscherp wist ze zin van onzin te scheiden, dikwijls met een nauwelijks verhulde glimlach en licht spottende ogen. "Ze kon een kwestie helemaal afpellen," vertelt collega Jeroen Pauw. "Als een politicus wollige taal gebruikte, prikte zij daar feilloos doorheen. Met humor, een frons, en een betoverende blik erbij."

Clairy Polak deelde niet veel over haar privéleven. Niemand wist dat ze ziek was. Maar, zegt goede vriendin Daan Roovers, ze was niet eenzaam. "Ze voelde zich fundamenteel alleen staan in het leven. Maar dat is niet hetzelfde als eenzaamheid denk ik. Ze vond het belangrijk om haar eigen leven te besturen. Soevereiniteit was voor haar een manier van leven."

Over Wat blijft

Wat blijft als we er niet meer zijn? Welke inspiratie kunnen we halen uit de levensverhalen van anderen? Naast onze podcasts, luister je wekelijks in de nacht van zondag op maandag naar Lara Billie Rense op NPO Radio 1, die het gelijknamige radioprogramma presenteert. Wekelijks duikt die in bijzondere en actuele levensverhalen en gaat die in gesprek met mensen die zich verdiepen in de levensloop van een ander, dood én levend. Ook staat Lara Billie samen met luisteraars stil bij wie er in hun leven een belangrijk spoor naliet. 

Lees meer over het programma 

Abonneer je op de podcast

Ook interessant