Donald Pols is als directeur van Milieudefensie aanklager van de grootste klimaatvervuilers. Dat hij is geboren in Zuid-Afrika, waar hij extreme droogte meemaakte én het einde van de apartheid, heeft hem gemaakt tot de persoon die hij nu is. HUMAN spreekt hem over zijn drijfveren en klimaatrechtvaardigheid. En hij tipt de autobiografie van Nelson Mandela. Onder vrienden van HUMAN verloten we vijf exemplaren van dit boek.

Mandela laat met zijn leven echt zien dat veranderingen pas plaatsvinden als we bereid zijn individuele offers te brengen, voor grote maatschappelijke waarden.

Donald Pols over De Lange Weg naar de Vrijheid

Doe mee en win het boek

Onder vrienden van HUMAN verloten we vijf exemplaren van De Lange Weg naar de Vrijheid, de Nederlandse vertaling van de autobiografie van Nelson Mandela. Reageer vóór 15 juni 2023 om kans te maken. Door mee te doen ga je akkoord met de spelvoorwaarden. Deze winactie is helaas afgelopen. 


Nog geen vriend van HUMAN? Sluit je aan en profiteer van alle voordelen. Weet je niet zeker of je al vriend bent? Controleer het hier.

De Lange Weg naar de Vrijheid

Nelson Mandela werd in 1918 geboren in de Zuid-Afrikaanse provincie Transkei. Al jong voelde hij verschil tussen het aanzien dat hij onder de oorspronkelijke bewoners genoot en de minachting waarmee hij door de witte samenleving werd bejegend. Hij sloot zich aan bij Het Afrikaans Nationaal Congres, een politieke groepering die in 1912 in Bloemfontein werd opgericht om de belangen van zwarte mensen in Zuid-Afrika te behartigen. Een daad waarvoor hij een groot offer brengt: Hij wordt een kwart eeuw op het gevreesde Robbeneiland vastgehouden.

Desondanks zette hij zijn strijd tegen apartheid onverminderd voort. Het regime begon te wankelen. In 1990 kon Kabinet-De Klerk niets anders doen dan Mandela op vrije voeten te stellen. Na vier jaar van onderhandelingen en politieke pressie wist Mandela de eerste vrije verkiezingen te winnen. Dit is het verhaal van misschien wel de wonderbaarlijkste omwenteling in de geschiedenis, verteld door de man die het allemaal zelf meegemaakt en in gang gezet heeft.