Antropoloog en UvA-docent Martijn Dekker doet onderzoek naar protest en tegencultuur. Hij bevindt zich naar eigen zeggen op het snijvlak tussen activisme en de academie. "Ik sta achter activistische leuzen als 'Kappen met Kolen', maar tegelijkertijd weet ik: het is veel complexer." En Dekker tipt het boek Limitarisme van Ingrid Robeyns. Onder vrienden van HUMAN verloten we vijf exemplaren.

Doe mee en win het boek

Onder vrienden van HUMAN verloten we vijf exemplaren van Limitarisme - Pleidooi tegen Extreme Rijkdom van Ingrid Robeyns. Reageer vóór 2 mei 2024 om kans te maken. Door mee te doen ga je akkoord met de spelvoorwaarden.


Nog geen vriend van HUMAN? Sluit je aan en profiteer van alle voordelen

Limitarisme

De kloof tussen arm en rijk neemt almaar toe. Een kleine groep superrijken wordt steeds rijker terwijl de afstand met de mensen zonder noemenswaardig vermogen steeds groter wordt. Dat is moreel niet verdedigbaar, vindt politiek filosoof Ingrid Robeyns. In Limitarisme legt ze uit waarom er een limiet moet komen aan de buitensporige welvaart van de allerrijksten. Extreme rijkdom vormt een gevaar voor de democratie en staat een duurzame toekomst in de weg. Bovendien is rijkdom zelden een persoonlijke verdienste, eerder een kwestie van geluk. 

In dit vlammende betoog doet Robeyns de argumenten voor het limitarisme uit de doeken, en schetst ze hoe het er in de praktijk uit zou zien. We moeten toe naar een systeem waarin de sterkste schouders daadwerkelijk de zwaarste lasten dragen en ongelijkheden ingeperkt worden. Het overtollige geld van de superrijken kan mens en samenleving veel goeds opleveren. En daar profiteert uiteindelijk iedereen van, ook de superrijken zelf.

"Een must-read!"

Thomas Piketty over Limitarisme