Voor jou wil ik zijn is een documentaire van Marinka de Jongh

Janine is één van de meer dan vier miljoen Nederlanders die structureel mantelzorg verlenen. In haar geval intensief en gecompliceerd. Albert-Jan leeft in zijn eigen wereld en kan niet praten. Daarom moet Janine regelmatig belangrijke beslissingen nemen zonder precies te weten wat er in hem omgaat. Dat maakt haar vaak onzeker, want hoe weet ze of ze het goed genoeg doet? Zij is voortaan degene die meegaat naar zijn behandelingen. Ingrepen die het beste zijn voor Albert-Jan, maar waar hij duidelijk onrustig van wordt. Janine worstelt zowel fysiek als mentaal met haar nieuwe rol, want hoe kan ze ervoor blijven zorgen dat ze - ondanks alles wat ze hem moet ‘aandoen’ - ook nog gewoon zijn lieve zus is?

Janine slaat zich er, samen met haar zusje Annette, moedig en met de nodige humor doorheen. Maar als het coronavirus Nederland bereikt en de woongroep van Albert-Jan wordt afgesloten van de buitenwereld, wordt het haar te veel. De zussen kunnen niet meer bij hun broer op bezoek en zijn afhankelijk van de begeleiding om met hun broer te communiceren. Met Albert-Jan zelf gaat het tijdens de lockdown verrassend goed, wat weer nieuwe vragen oproept. Hoe hard heeft hij zijn zussen eigenlijk nodig?

privecollectie

"Deze film is een ode aan de liefde tussen een broer en een zus maar ook een ode aan alle mantelzorgers die, net als de familie Barlo, nooit zullen opgeven."

Documentairemaker Marinkha de Jongh

Over de documentaire

Voor jou wil ik zijn is een documentaire van Marinka de Jongh. Ze groeide op tussen mensen met een verstandelijke beperking in het Thomashuis van haar ouders. Met veel bewondering en respect keek ze naar mensen die ongevraagd met de zorg voor een naaste geconfronteerd werden. In het Thomashuis waren dit meestal de ouders, maar hoe ouder de bewoner en de ouders, hoe vaker broers en zussen de zorg overnamen.

Marinka's ervaringen in het Thomashuis vormden de inspiratie voor Voor jou wil ik zijn.
Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch begeleidden haar bij haar eerste lange documentaire.

Voor jou wil ik zijn wordt uitgezonden door HUMAN, in coproductie met Een van de jongens.

Marinka de Jongh