In de tweede aflevering van Stine boekt Sterren heeft Hans Klok het met Stine over het boek Peachez van Ilja Leonard Pfeijffer.

Ilja Leonard Pfeijffer is de Hans Klok van de Nederlandse literatuur; zijn ronkende taal vermaakt en betoverd, aldus Stine. Hoewel Hans Klok liever een biografie leest en ook nog altijd de klassiekers uit zijn jeugd koestert zoals ‘De gebroeders Leeuwenhart' van Astrid Lindgren is de thematiek van dit boek zeker wel aan hem besteed. Stine en Hans onderzoeken de vage grens tussen illusie en oplichterij aan de hand van de ervaringen van het hoofdpersonage; een wereldvreemde professor op leeftijd die gaat houden van een jonge vrouw waar hij alleen online contact mee heeft gehad. Stine spreekt Hans aan de vooravond van zijn verhuizing naar Las Vegas over liefde, ijdelheid, ouder worden en groots dromen.

Samenvatting

Peachez is gebaseerd op een waargebeurd verhaal: dat van een professor in Amerika die verliefd wordt op een fotomodel dat hij surfend op het internet leert kennen en voor wie hij een alles overstijgende liefde gaat koesteren die zijn leven overhoophaalt. Uiteindelijk blijkt zijn liefde te zijn gegrond op een fantasie. Maar geldt dat niet in wezen voor alle liefdesrelaties?

Het boek behandelt het moderne fenomeen van catfishing en zo ook het eeuwige thema van de zoektocht naar geluk in de liefde, maar het is ook een filosofische roman die leest als een thriller.

* Peachez van Ilja Leonard Pfeifer is verschenen bij De Arbeiderspers.