In de eerste aflevering van Stine boekt Sterren heeft Tim Hofman het met Stine over het boek Carpe Diem van Roman Krznaric.

Tim Hofman heeft op jonge leeftijd een zeer ernstig ongeluk gehad, waar hij wonderwel van is hersteld. Tot haar verbazing leest Stine in zijn dichtbundel ‘Gedichten van de broer van Roos’ dat hij de automobilist bedankt die hem destijds het ziekenhuis in reed. Zelf recentelijk hersteld van een auto ongeluk vraagt Stine zich af wat er met Tim is gebeurd in de periode tussen dat ongeluk en het dankwoord. Ze geeft hem het boek Carpe Diem, waarin filosoof Roman Krznaric drie reacties beschrijft waarop mensen in het leven staan na een bijna dood ervaring. Een zeer filosofisch dagje strand waarin angsten niet uit de weg worden gegaan en ongeluk omarmd.

Samenvatting

In Carpe diem haakt Roman Krznaric in op het feit dat het motto van de Romeinse dichter Horatius nog altijd springlevend is. Maar 'Pluk de dag' is ook gekaapt door de consumentenindustrie en de mindfulnessbeweging. Zij hebben het motto vernauwd tot 'Koop de dag' en 'Pluk het nu'. Krznaric wil het tweeduizend jaar oude motto heroveren op zijn kapers. Daarvoor schrijft hij de eerste cultuurgeschiedenis van Carpe diem. Hij laat zien hoe de slogan kan inspireren om je over te geven aan waarachtig genot, om spontane acties te verzinnen, en kansen te grijpen in het dagelijks leven én in de politiek. Wanneer kun je het best de dag plukken en wanneer niet?