Kroniek van een mythe

Het oorlogsslachtoffer

Kroniek van een mythe

Het oorlogsslachtoffer

Volgens zijn broer Joe was Claude een oorlogsslachtoffer: "He was a victim of the war. Gave everything he could. Suffered the aftermath of it."

Claude wordt op 2 oktober 1918 geboren in Texas om een 'good christian life' te leiden en de naam Eatherly hoog te houden. Met het bombardement op Pearl Harbour breekt ook voor de Verenigde Staten, dat zint op wraak, de oorlog uit. In 1939 treedt Claude in dienst bij de Airforce en wordt geselecteerd voor een bijzondere missie. Na een jaar trainen boven de zoutvlaktes van Utah, komen Eatherly en zijn crew begin 1945 aan op Tinian Island in de Stille Zuidzee. Vijf maanden later, op 6 augustus, helpt hij geschiedenis schrijven met de eerste atoombom, die valt op Hiroshima.

Na de oorlog wordt Eatherly eervol, maar tegen zijn zin, uit het leger ontslagen en voor de burgerluchtvaart is ‘the best pilot ever’ te roekeloos. Hij heeft alles gegeven voor zijn land, maar wordt als vuil aan de kant gezet. Hij raakt op drift, pleegt roofovervallen, maar laat de buit op de toonbank achter. "I feel sorry for the man," zegt zijn maat Jack Bivans. "Many people took advantage of him, and he of them. It was a two-way street.”