Know Shit

Hoe voelt een buitenlander zich thuis in Nederland?

Know Shit

Hoe voelt een buitenlander zich thuis in Nederland?

Raisa (17) uit Delft wil van KNOW SHIT weten hoe buitenlanders zich thuis kunnen voelen in Nederland. Samen met presentator Rens Polman gaat ze op onderzoek bij zowel vluchtelingen als buitenlandse studenten.

De moeder van Raisa uit Delft is zo'n buitenlander. Zij is namelijk Fins, wat Raisa vanwege haar Nederlandse vader half Fins maakt. Raisa woont in Nederland, ze praat Nederlands, gaat hier naar school, haar familie woont hier en ze heeft Nederlandse vrienden. Maar ook bij de familie in Finland voelt ze zich thuis.

Vandaar dat al lange tijd bij haar de vraag sluimert wat er voor nodig is om je ergens thuis te voelen. Is het dan bijvoorbeeld noodzakelijk om de taal te spreken? Moet je een eigen huis hebben? Heb je Nederlandse vrienden nodig? Heeft het met werk te maken misschien? En wat nou als je moet vluchten van je thuissituatie en noodgedwongen hier bent?

De zoektocht leidt eerst naar de Technische Universiteit in Delft. Daar hebben zeven studenten in samenwerking met Vluchtelingenwerk Nederland het project Engineers For Refugees (E4R) opgestart. Rens en Raisa ontmoeten Yazn, die uit Syrië is gevlucht en Fatima, gevlucht uit Iran, die meedoen aan het project. Toevalligerwijs treffen ze deze jonge vluchtelingen net op het moment dat Sinterklaas de TU Delft bezoekt; dé kans voor Rens om Sinterklaas in real life te ontmoeten. En wat blijkt? Sinterklaas, hoewel woonachtig in Spanje, komt dus uit Iran!

Hummus uit Bahrein
Helemaal vol van hun gesprekken met de jonge vluchtelingen (en natuurlijk de goedheiligman), die zo hun eigen idee hebben over thuisvoelen, brengt de zoektocht Rens en Raisa iets verderop bij de TU Delft, op de campus. Daar zijn namelijk Charlotte, Celine en Alexandra namelijk net begonnen met het maken van hummus, waarmee Rens en Raisa de drie studentes uit Bahrein mogen helpen.

Deze drie meiden kozen er vrijwillig om naar Nederland te komen en te studeren. Hoewel Charlotte en Celine zusjes zijn en Nederlandse ouders hebben, maar wel hun hele leven in Bahrein hebben gewoond. De drie studentes hebben zo hun eigen idee over wat ervoor nodig is om zich thuis te voelen in Nederland. Welke rol de hond van Celine daarin speelt, zie je in de nieuwe aflevering van KNOW SHIT.