Know Shit

Hoezo plakken we altijd labels op mensen?

Know Shit

Hoezo plakken we altijd labels op mensen?

In KNOW SHIT vertellen we je elke week hoe je moet omgaan met maatschappelijke shit als pesten, discriminatie, ongelijkheid, vooroordelen en gezondheid. Hoe het echt zit, dus.

'Oh, dat is een homo/ skater/ adhd'er/ moslim/ boer/ Rotterdammer/ pro-zwarte pieter/ etc, dus hij of zij zal wel zo denken en doen.' Er gaat geen dag voorbij zonder dat dit soort labels op mensen worden geplakt en waar meteen een bepaald gedrag of zelfs een waardeoordeel aan wordt toegekend. Babette uit Zutphen vraagt zich af hoe de wereld eruit ziet als we niet meer in hokjes denken. Rens Polman ging met Babette op onderzoek uit.

Wanneer je beseft dat hokjesdenken zo goed als onvermijdelijk is, hangt veel af van wat we met die informatie doen wanneer iemand een bepaald label heeft. Hoe benader je iemand als je weet dat hij of zij in een bepaald hokje zit? En in hoeverre laat je die benadering afhangen van vooroordelen of stereotypes die je hebt?

Om te ervaren hoe het is als mensen vooroordelen tegen je hebben, brengt de zoektocht van Babette en Rens hen bij de bibliotheek van Amsterdam. Daar hebben de mensen van Critical Mass namelijk de VR-installatie Met Andere Ogen ontwikkeld. Met een Virtual Reality-bril kun je ervaren hoe mensen je benaderen als je bijvoorbeeld homo bent, of een arts met een hoofddoek.