De Vloer Op - Srebrenica

Hoe we ontdekten dat jongeren niet weten wat 'Srebrenica' is

De Vloer Op - Srebrenica

Hoe we ontdekten dat jongeren niet weten wat 'Srebrenica' is

Het multimedia-onderzoek van Argos naar de ware toedracht van het drama in Srebrenica was al in volle gang toen de redactie er bij toeval achter kwam dat Nederlandse jongeren nauwelijks weten wat daar destijds gebeurde.

Eindredacteur Marc Josten: 'Het plan om een enquete onder jongeren te houden ontstond bij de opnames van De Vloer Op. Dat is een TV-programma waarin acteurs een opdracht krijgen om mee te improviseren. Voor deze uitzending moest Stefan de Walle een Srebrenica-veteraan spelen die voor het eerst zijn oorlogservaringen aan zijn zoon - gespeeld door Joost Koning - vertelde. Die zou, overmand door emoties, er een stuk over in de krant willen schrijven.
De scène verliep behoorlijk stroef. Niet omdat er niet goed geacteerd werd. Het was puur omdat Koning, een groot talent met een VWO-achtergrond, eigenlijk niet wist wat Srebrenica was. Na afloop zat ik met hem en een stel van zijn vrienden, ook allemaal VWO'ers, na te praten. Geen van allen had ooit van Srebrenica gehoord. Ik was verbaasd. De volgende dag vroeg ik het aan onze journalistieke stagiaires. Ook zij wisten het niet. Toen wilde ik toch echt weten of het Nederlandse onderwijs daadwerkelijk een donkere bladzijde terzijde heeft geschoven.'