Brainwash
Brainwash Het beste van 2016
Na de opening in De Nationale Opera waaiert het festival uit over meer dan vijftien verschillende locaties in de binnenstad van Amsterdam.
Na de opening in De Nationale Opera waaiert het festival uit over meer dan vijftien verschillende locaties in de binnenstad van Amsterdam.
Je passie vinden, het lijkt soms wel de belangrijkste opdracht van deze tijd. ‘Screw finding your passion,’ zegt Susanna Halonen. Het streven naar die ene échte passie werkt juist verlammend, waar het echt om gaat is je hele leven vol passie leven, variërend van een wandelingetje door het park, tot de fietstocht naar je werk. Laat je door deze Britse docent van The School of Life inspireren tot een leven vol passie.
Meer en meer worden we tegenwoordig genudged, gepushed en geprikkeld. Reizend in de bus geeft de geur van afwasmiddel ons een veiliger gevoel en in de supermarkt zorgt de geur van chocolade ervoor dat we de prijzen als goedkoper ervaren. Door middel van neuromarketing en slimme PR beïnvloeden bedrijven, NGO’s en overheden steeds rigoureuzer ons gedrag. De Amerikaanse filosoof James Garvey bestudeerde hoe deze technieken werken.
The New York Times noemde haar jaren terug al een “immensely talented author”, ondertussen schreef ze drie prachtige romans die met prijzen overladen zijn en tevens werd ze door The New Yorker verkozen tot één van de 20 belangrijkste mensen onder de 40. Met enorm veel trots ontvangen wij dit jaar Chimamanda Ngozi Adichie. De bekendheid van de Nigeriaanse nam nog een extra vlucht dankzij haar TED-lezing over wat het betekent om vandaag de dag feminist te zijn. Het filmpje werd bijna drie miljoen keer bekeken en gedeeld. Haar verhaal werd door Beyonce gebruikt op haar nummer Flawless, waar Adichie als featuring artiest genoemd wordt. Adichie biedt een nieuwe kijk op feminisme in de eenentwintigste eeuw, haar stelling: ‘We should all be feminists.’
Terwijl we klagen over de drukte, gejaagdheid en een dreigende burn-out, plannen we onze dagen toch telkens weer vol. We slagen er simpelweg niet in om niets te doen, rusteloze wezens als we zijn. Veel denkers zien dat als een probleem, maar niet de Vlaamse hoogleraar ethiek en medische filosofie Ignaas Devisch. Volgens hem moeten we juist blij zijn met onze onrust. Passie en creativiteit bestaan dankzij ons verlangen naar altijd maar meer. Juist daarom houdt hij een vurig pleidooi voor een rusteloos leven!
Wat is de waarde van geld, van luisteren, van vrijheid en liefde? Een mix van (inter)nationale filosofen, wetenschappers, schrijvers en stand-up comedians vertelt over een waarde die volgens hen essentieel is. Een waarde die in deze tijd onder spanning staat. Een van hen is politiek filosofe Tamar de Waal, momenteel promoveert zij aan de Universiteit van Amsterdam op de ethiek van migratie, inburgering en democratisch burgerschap. Verder schrijft zij onder andere voor De Groene Amsterdammer en nrc.next.
Deze professor in de Chinese geschiedenis werd onlangs verkozen tot beste docent van Harvard. Hij laat zien dat het wereldbeeld in de Chinese filosofie totaal anders is dan dat wat wij hier in het westen kennen. Het goede leven is niet het uitvoeren van een groots programma of doel, maar juist het bewandelen van een weg. Michael Puett daagt ons uit onze vastgeroeste overtuigingen te herzien en inspireert tot grote veranderingen met mogelijk verstrekkende gevolgen voor zowel onszelf als de wereld om ons heen.
Laura van Dolron bepleit, bevraagt en onderzoekt de waarde van „WIJ”. Wie zijn WIJ en is dat iets om trots op te zijn? Een pleidooi tegen ja-knikkers en nee-stemmers, over Beethoven en bange mensen, over Plato en populisme….over alles wat ons in de weg staat en hoe juist dat ons leven de moeite waard maakt.
Wie is die mens, met al zijn gedragingen en voorkeuren? Biologisch gezien zijn we allemaal hetzelfde: een brein, een set genen en onze leefomgeving. Hoe komt het dan dat we toch zo verschillen van elkaar? Hoe komt het dat er oorlog is, groeiende ongelijkheid, religieus fanatisme, hardnekkige discriminatie, milieuproblemen en politiek populisme? Leren we van onze fouten? Bas Heijne gaat op zoek naar antwoorden zonder met de vinger te wijzen, maar juist door diep in onszelf te kijken. Want: wat weten we nou eigenlijk van onszelf?