Het Filosofisch Kwintet 2014

Technologie, Moraal en Economie

Het Filosofisch Kwintet 2014

Technologie, Moraal en Economie

Technologie, Moraal en Economie.
Wat zijn de morele implicaties van de snelle technologische veranderingen in de economie? Wat betekenen die ontwikkelingen voor de plaats van arbeid in ons leven?

Rutger Bregman, historicus, columnist en auteur. Van zijn hand verschenen ‘Met de kennis van toen’ (2012) en ‘De geschiedenis van de vooruitgang’ (2013), waarin hij voor een nieuw vooruitgangsgeloof pleit. Bregman stelt dat we opnieuw utopisch moeten leren denken, en idealen moeten (her)ontdekken in deze tijd van onbehagen.

Peter van Lieshout, als hoogleraar Maatschappijwetenschappen verbonden aan de Universiteit Utrecht en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij schreef mee aan het rapport Naar een lerende economie (2013), over het aanpassingsvermogen van de Nederlandse economie aan mondiale (technologische) ontwikkelingen.

Haroon Sheikh, aan de Vrije Universiteit gepromoveerd in de filosofie op een onderzoek naar de relatie tussen modernisering en traditie. Hij heeft onder meer gepubliceerd over de financiële crisis, de toekomst van de Nederlandse economie, de ontwikkeling van opkomende landen en het effect van ICT op de samenleving. Naast zijn academische werkzaamheden leidt hij Dasym Research, de onderzoeksdivisie van Dasym Investment Strategies.