OBA Live

Hoofdgast Annelien Bredenoord over biobanken

OBA Live

Hoofdgast Annelien Bredenoord over biobanken

Hoofdgast is Annelien Bredenoord over biobanken. Biobanken zijn een soort medische opslagplaatsen voor lichaamsmateriaal. Medisch onderzoekers kunnen er terecht voor bloed, urine en weefsel. Wie heeft de zeggenschap over deze biomaterialen? En waar komt dat materiaal vandaan? Wat gebeurt er als uit onderzoek blijkt dat er een ernstige ziekte in het materiaal zit, moet de eigenaar van het materiaal dan worden ingelicht?
Annelien Bredenoord is als assistent professor Medische Ethiek verbonden aan het UMC Utrecht. Zij is tevens lid van de Jonge Academie.

Boris van der Ham met zijn rubriek ‘Van de Voorzitter’
Boris van der Ham is voorzitter van het Humanistisch Verbond en geeft maandelijks commentaar op een actualiteit.

Chris van der Heijden over het InHolland-syndroom.
Sinds het grote diplomaschandaal (2008-2010) bij Hogeschool InHolland zijn er van de weeromstuit allemaal nieuwe regels en bureaucratie bedacht om toekomstige fraude koste wat het kost te voorkomen. Dit heeft inmiddels geleid tot regelzucht, verwarring en enorme stroperigheid in - met name - het hoger onderwijs.
Chris van der Heijden is historicus

Onno Blom over een literaire actualiteit
Onno Blom is biograaf

Marc Josten over ‘Alpe d’Huzes’ – Berg met geld
Aankondiging van de nieuwe aflevering van Argos-TV Medialogica over de inzameling op een Franse berg voor het KWF kankerbestrijding. Hoe kon een actie zo uit de hand lopen?
‘Alpe d’Huzes – Berg met geld’ is vanavond te zien op Ned. 2, 21.30 – 21.57 uur