Zet jouw heldinnen in de spotlights

Vrouwelijke en niet-mannelijke helden verdienen meer aandacht. Niet alleen grammaticaal is het woord held een mannelijk begrip, het zijn ook vaak witte heteroseksuele mannen die een heldenrol krijgen toebedeeld. Daarom doet HUMAN samen met Het Zuidelijk Toneel een oproep aan jou om vijf vrouwelijke en niet-mannelijke helden, oftewel Sheroes met ons te delen.

Welke vijf heldinnen zijn voor jou belangrijk (geweest) en waarom? Wat voor een mensen zijn het en kunnen we ze ergens van kennen? Wie zijn die Sheroes waar je bewondering voor hebt, op welke manier dan ook: een activist van nu, een jeugdheldin, iemand uit de geschiedenis die het verschil maakte of gewoon je eigen moeder.

Wie verdienen meer aandacht? Breng samen met ons een ode aan vrouwen en niet-mannen wiens namen niet meteen een belletje doen rinkelen, ondanks hun strijd, doorzettingsvermogen of opofferingsgezindheid.

“De toekomst is aan de vrouw. Dat is al vaker gezegd, maar als witte mannen moeten wij nu even zwijgen, luisteren en kijken,” stelt Piet Menu, artistiek leider van Het Zuidelijk Toneel. Geef samen met HUMAN en Het Zuidelijk Toneel nieuwe rolmodellen een gezicht. Samen veranderen we onze blik op verleden en toekomst. En leren we van elkaars voorbeelden. Samen hopen we een beweging in gang te zetten, door het delen van een enorme variëteit aan vrouwelijke en niet-mannelijke helden, zodat we die kunnen leren kennen. Ze geven ons leven kleur, ze dienen als wegwijzer, ze zijn er altijd voor ons.

In totaal zullen we vijftig Sheroes selecteren, die uiteindelijk geïllustreerd gaan worden door Julia van Leeuwen, Lizzy Pikaar, Ashja van de Corput, Samay June en Domiquevan Deursen. Zij staan al klaar om stickers te maken van de ingezonden Sheroes, om uiteindelijk heel Nederland ermee vol te kunnen plakken.

Deel jouw sheroes via dit formulier.