Shabu is een familiedocumentaire waarin we toetreden tot  de leefwereld van  de  14-jarige Sharonio (Shabu).

24 nov. 2022 | 22:19 uur | NPO 2
23 okt. 2022 | 15:20 uur | NPO Zapp

Shabu won de Prix Europa in de categorie IRIS Beste Europese programma van het jaar in het kader van culturele diversiteit.

Op het Nederlands Film Festival 2022 won Shabu een Gouden Kalf in de categorie Beste Lange Documentaire. 

Shabu ging in première op IDFA 2021 en won daar de IDFA Award voor Best Youth Film. Lees het juryrapport hier.

Op het Noorse filmfestival Kristiansand International Children’s Film Festival (KICFF) 2022 won de film de prijs voor beste documentaire

Shabu (14) is een lieve, creatieve en street smart jongen uit Rotterdam-Zuid. Nadat hij tijdens een joyride de auto van zijn oma total loss rijdt, is zijn hele familie boos op hem. Hij heeft een zomer de tijd om het goed te maken, voordat zijn oma weer terugkomt van vakantie in Suriname. Lukt het Shabu om zijn familie, maar vooral zijn oma, weer trots te maken?

Zijn moeder stelt voor dat hij ijslolly’s gaat verkopen om met de opbrengsten de schade te betalen, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Dus bedenkt hij een andere oplossing waarbij hij de aantrekkelijke zaken van de zwoele zomer, zijn muzikale talent én geld verdienen kan combineren. 

“Ik ben een kleine jongen uit Peperklip,” omschrijft Shabu zichzelf, waarbij hij verwijst naar het beroemde (en beruchte) gebouw in Rotterdam-Zuid waarin hij opgroeit. Het levendige verhaal en de speelse montage van de film zetten de tegenstellingen van het puberleven extra aan: ongepolijst als het leven rauw is, en een beetje opgepoetst wanneer het moet blinken. Een grappige en ontroerende film over een jongen die groter lijkt dan hij is, en over verantwoordelijkheid nemen voor je daden.

Shabu is de eerste film die gemaakt is in het kader van DOK Junior, een samenwerkingsproject van het Filmfonds, HUMAN, Cinekid en IDFA gericht op de ontwikkeling, realisering en distributie van onderscheidende, originele lange jeugddocumentaires. Het project is gestart in 2018 als een pilot, en steunt internationaal aansprekende verhalen voor kinderen van 9-12 jaar, verteld in een krachtige cinematografische beeldtaal.

Over Shamira Raphaëla

Regisseur Shamira Raphaëla (1982) groeide op tussen meerdere culturen. Na haar vwo op Aruba haalt ze in Nederland haar bachelor aan de ArtEZ Academy of Art & Design (2006). Met haar debuutfilm Deal With It (2014) wint ze meerdere (internationale) nominaties en prijzen, gevolgd door Lenno en de Maanvis (2018), Daddy & The Warlord (2019), Ons Moederland (2019) en Shabu (2021). Onlangs maakte ze haar fictiedebuut met de serie Sihame.

Shabu is een film van regisseur Shamira Raphaëla en een productie van Tangerine Tree, Diplodokus en HUMAN, in samenwerking met CoBO, het Nederlands Filmfonds en het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Hoe gaat het nu met Shabu?

Shabu is inmiddels zestien jaar oud en woont nog steeds in de Peperklip in Rotterdam. Niet meer bij zijn moeder thuis maar bij zijn oma. We spreken hem thuis op de bank en in de wijk om te horen hoe het nu met hem gaat. Hoe kijkt hij terug op de documentaire, het winnen van een Gouden Kalf en hoe hij de dingen heeft aangepakt die desbetreffde zomer? En heeft hij zijn oma inmiddels alweer trots gemaakt?