Ed

Meester Ed is al 23 jaar deurwaarder, de boodschapper van het slechte nieuws. Hij heeft alles al een keer meegemaakt en vreest soms dat hij afgestompt is geraakt. Alle smoezen kent hij en vooral heeft hij heel veel ellende gezien; huishoudens waar schulden misschien wel het kleinste probleem zijn. Zijn taak is het om alle emoties niet hoog op te laten lopen: met kalmte en helderheid bereik je als deurwaarder het meest.

Als Ed een betalingsbevel door de brievenbus gooit, kost het je 92 euro. De hardnekkige wanbetaler kan erop rekenen dat hij op een dag met een politieagent komt beslagleggen. En de meest dramatische dag voor een deurwaarder is de ontruimdag: niemand wil zijn woning kwijtraken en een ontruiming kent alleen verliezers. Ed probeert het zakelijk te houden – hij voert tenslotte uit wat de rechter heeft besloten - maar hij worstelt ook met het feit dat er natuurlijk nooit iemand is die denkt: “wat leuk dat jij er vandaag bent.”

Ed is de boosdoener, maar hij vertegenwoordigt het systeem waar we met z’n allen voor gekozen hebben. Toegegeven: het is niet altijd leuk. Lekker eten en een glas wijn na het werk bieden troost. Maar hoe is het om dag in, dag uit voor gesloten deuren te staan, te worden uitgescholden of zelfs geslagen? Ed is de ongenode gast in een wereld van drama en geldgebrek. Maar iemand moet het doen.