Een les in liegen / Afspraak is afspraak
Aflevering 7

Is martelen toegestaan? Kan het verkeerd zijn de waarheid te vertellen? Hoeveel is een mensenleven waard? Wat is de ethische kant van moord? Wat is rechtvaardig?

Michael J. Sandel (1953) zorgde met zijn reeks over deze dilemma’s voor een van de populairste interactieve colleges uit de geschiedenis van Harvard University. Ze werden in vele landen op tv uitgezonden.

Vanuit de overvolle zaal van het historische ‘Sanders Theatre’ in Boston gaat de Amerikaanse filosoof als een Socrates van onze tijd met studenten in gesprek. Met een mix van speelsheid en ernst worden er aannames onder de loep genomen. Door te argumenteren en de dilemma’s met nieuwe scenario’s steeds van een andere kant te belichten.

Sandel verscherpt tegenstellingen om zo eigen morele overtuigingen duidelijker te maken. Hij noemt het een oefening in zelfkennis, de kern van filosofie.

Zondag 7 augustus 2016, 14.30 uur op NPO 2

Een les in liegen

Bill Clinton speelde met taal om het hebben van een seksuele relatie met Monica Lewinsky te ontkennen, zonder ronduit liegen tegen het publiek.

Is er een moreel verschil tussen een directe leugen en een misleidende waarheid?

Afspraak is afspraak

Wanneer zijn afspraken eerlijk? Het Amerikaanse Constitutionele Hof leverde bijvoorbeeld een grondwet op die toestond dat er slavernij was en bleef. Maar wil dat zeggen dat de aangenomen wetten rechtvaardig waren?

Sandel verheldert morele dilemma's en onderzoekt thema's als rechtvaardigheid, gelijkheid, democratie en burgerschap aan de hand van de denkbeelden van filosofen als Jeremy Bentham, J.S. Mill, Robert Nozick, John Locke, Immanuel Kant, John Rawls en Aristoteles. Hij doet dat in een 12-delige interactieve collegereeks, uit te zenden vanaf zondag 26 juni 2016. Iedere aflevering bestaat uit twee delen met een gemeenschappelijk thema.