Ingehuurde krachten / Te koop: het moederschap
Aflevering 5

Is martelen toegestaan? Kan het verkeerd zijn de waarheid te vertellen? Hoeveel is een mensenleven waard? Wat is de ethische kant van moord? Wat is rechtvaardig?

Michael J. Sandel (1953) zorgde met zijn reeks over deze dilemma’s voor een van de populairste interactieve colleges uit de geschiedenis van Harvard University. Ze werden in vele landen op tv uitgezonden.

Vanuit de overvolle zaal van het historische ‘Sanders Theatre’ in Boston gaat de Amerikaanse filosoof als een Socrates van onze tijd met studenten in gesprek. Met een mix van speelsheid en ernst worden er aannames onder de loep genomen. Door te argumenteren en de dilemma’s met nieuwe scenario’s steeds van een andere kant te belichten.

Sandel verscherpt tegenstellingen om zo eigen morele overtuigingen duidelijker te maken. Hij noemt het een oefening in zelfkennis, de kern van filosofie.

Zondag 24 juli 2016, 14.30 uur op NPO 2

Ingehuurde krachten

Kan de regering mensen dwingen om in een oorlog hun leven in de waagschaal te stellen? Is het een burgerplicht om je land te dienen?

Tijdens de Amerikaanse  Burgeroorlog konden opgeroepen dienstplichtigen vervangers inhuren om in hun plaats te vechten. Was dit een voorbeeld van vrije markt? Of was het een vorm van dwang? Veel rekruten met een lagere economische achtergrond hadden vaak geen keuze.

te koop: het moederschap

Van wie is een baby eigenlijk? Halverwege de jaren tachtig legde Mary Beth Whitehead in een contract met een echtpaar vast dat zij in ruil voor een hoge vergoeding hun draagmoeder zou zijn. Maar 24 uur na de bevalling besloot Whitehead het kind te houden en de zaak ging naar de rechtbank. Hoe moreel aanvaardbaar is het om menselijk leven te verkopen?

Sandel verheldert morele dilemma's en onderzoekt thema's als rechtvaardigheid, gelijkheid, democratie en burgerschap aan de hand van de denkbeelden van filosofen als Jeremy Bentham, J.S. Mill, Robert Nozick, John Locke, Immanuel Kant, John Rawls en Aristoteles. Hij doet dat in een 12-delige interactieve collegereeks, uit te zenden vanaf zondag 26 juni 2016. Iedere aflevering bestaat uit twee delen met een gemeenschappelijk thema.