Voor of tegen positieve discriminatie / Wat is het doel?
Aflevering 9

Is martelen toegestaan? Kan het verkeerd zijn de waarheid te vertellen? Hoeveel is een mensenleven waard? Wat is de ethische kant van moord? Wat is rechtvaardig?

Michael J. Sandel (1953) zorgde met zijn reeks over deze dilemma’s voor een van de populairste interactieve colleges uit de geschiedenis van Harvard University. Ze werden in vele landen op tv uitgezonden.

Vanuit de overvolle zaal van het historische ‘Sanders Theatre’ in Boston gaat de Amerikaanse filosoof als een Socrates van onze tijd met studenten in gesprek. Met een mix van speelsheid en ernst worden er aannames onder de loep genomen. Door te argumenteren en de dilemma’s met nieuwe scenario’s steeds van een andere kant te belichten.

Sandel verscherpt tegenstellingen om zo eigen morele overtuigingen duidelijker te maken. Hij noemt het een oefening in zelfkennis, de kern van filosofie.

Zondag 21 augustus 2016, 14.30 uur op NPO 2

Voor of tegen positieve discriminatie

Cheryl Hopwood werd ondanks haar goede resultaten niet toegelaten de Universiteit van Texas. In het kader van diversiteit had de universiteit besloten om bij gelijke prestaties de voorkeur te geven aan Afrikaanse en Mexicaanse  Amerikanen. De - blanke - Cheryl vocht de positieve discriminatie aan. Is het rechtvaardig als ras en etniciteit een toelatingsfactor zijn? Waarom zou haar kans om op de universiteit te komen afhangen van iets waar zij geen invloed op heeft?

Wat is het doel?

Aan de hand van Winnie de Poeh legt Sandel uit wat teleologisch redeneren - redeneren vanuit het doel - betekent. Kan je alleen over rechtvaardigheid denken door uit te gaan van het doel, de telos, zoals bijvoorbeeld Aristoteles beweert?

Sandel verheldert morele dilemma's en onderzoekt thema's als rechtvaardigheid, gelijkheid, democratie en burgerschap aan de hand van de denkbeelden van filosofen als Jeremy Bentham, J.S. Mill, Robert Nozick, John Locke, Immanuel Kant, John Rawls en Aristoteles. Hij doet dat in een 12-delige interactieve collegereeks, uit te zenden vanaf zondag 26 juni 2016. Iedere aflevering bestaat uit twee delen met een gemeenschappelijk thema.