Bekijk hieronder een interview, lezingen en andere interessante media omtrent de collegereeks Rechtvaardigheid van filosoof Michael J. Sandel (1953) uit het programma archief van Human.


Ik deug, dus ik ben - Sandel

Filosofe Stine Jensen verkeert in tweestrijd: "Ik deug want ik koop meestal biologisch eten, ik verdien mijn eigen geld en ik gun de ander ook wat. Maar ik deug ook niet. Ik lieg bijvoorbeeld om ongemakkelijke situaties te voorkomen."

Kan Michael Sandel meer duidelijkheid verschaffen? Zijn colleges over rechtvaardigheid zijn drukbezocht. Sandel is ervan overtuigd dat het antwoord op de vraag of iets deugt of niet, alleen te vinden is in samenspraak met anderen. In de dialoog zoals Socrates die voor ogen stond. Hij laat je voortdurend je morele standpunt her-overwegen.

G8 van de Filosofie: Michael J. Sandel

Wat zijn de morele grenzen van het marktdenken? Bij wie is de macht in de beste handen? Hoe moet ik omgaan met mijn online identiteit? Hoe moeten we in een in hoge mate geseculariseerde samenleving omgaan met een fenomeen als religie? Wat moet ik doen om mijn leven zin te geven, nu er zoveel te kiezen is?

Stine Jensen en René Gude gingen op zoek naar antwoorden op deze prangende vragen. Tijdens de 'G8 van de Filosofie' (2014) waarop een aantal grote denkers naar Nederland kwamen, legden ze aan een aantal belangrijke denkers deze vragen voor, waaronder Micheal Sandel, .

De Volmaakte mens - publiekscollege

In de serie De Volmaakte Mens gaat Bas Heijne in gesprek met topwetenschappers en grote denkers, in de hoop een antwoord te vinden op de vraag: wat is de mens?

Michael Sandel gaf een publiekscollege in De Rode Hoed in Amsterdam. In het college daagde Sandel de aanwezigen uit om hun eigen waarheden kritisch onder de loep te nemen aan de hand van concrete ethische dilemma's uit de serie. Bas Heijne leidde het college in en hield een slotbetoog.

De nachtmerrie van Ina Post

Reconstructie van een bekentenis. Het waargebeurde verhaal van een jonge vrouw die op maandag 8 september 1986 van haar bed wordt gelicht. Ze is verdachte van de wurgmoord op de bejaarde mevrouw Kolstee. Bleu en onzeker lijkt de bejaardenverzorgster een gemakkelijke prooi voor haar ondervragers. Maar hoe ze ook aan haar duwen en trekken, Ina Post breekt niet. Totdat de leider van het onderzoek, de ambitieuze Co van Wonderen, zelf de arena binnenstapt en het over een heel andere boeg gooit. Hoe kon Ina Post een moord bekennen die ze niet gepleegd had?

Duivelse Dilemma's - De Prijs van de Waarheid

Een embryologe verwisselt per ongeluk twee embryo’s van echtparen, die wanhopig proberen kinderen te krijgen. Maar als Isa haar fout wereldkundig wil maken, komt ze in een moeras van opportunisme en hypocrisie terecht. Gaat de waarheid boven alles?

De Vloer Op - Chinese Lever

Een scène uit De Vloer Op. Gijs is de directeur van een privé-kliniek. Pierre is daar chirurg. Op het moment dat hij een levertransplantatie gaat uitvoeren hoort hij dat de donorlever uit China komt.

Met Gijs Scholten van Aschat, Pierre Bokma en Stefan de Walle.