Human maakte eerder een Politicologica over de VVD, waarin Henry Keizer uitlegt wat integriteit betekent.

VVD-voorzitter Henry Keizer schonk zichzelf praktisch een bedrijf van meer dan 30 miljoen euro, zo blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Keizer droeg voor het bedrijf slechts 15.300 euro aan risicodragend vermogen bij. Daar kreeg de voorzitter binnen de eerste drie jaar een winstuitkering van 1,53 miljoen euro voor terug. Een rendement van 10.000 procent. De hoogbejaarde verkopers van het crematiebedrijf werden waarschijnlijk niet goed ingelicht of zelfs voorgelogen.

Hoewel de cijfers afkomstig zijn uit de openbare jaarrekeningen van de betrokken bedrijven, blijft Keizer volhouden dat hij 'een schoon geweten heeft'. Ook zouden er volgens de VVD-voorzitter hoge schulden niet meegenomen zijn door FTM. Maar ook de nettovermogenswaarde (de totaalsom) van het crematiebedrijf komt echter gewoon uit de jaarrekening.

Keizer zat in het bestuur van zowel de kopende als de verkopende partij. Tevens controleerde een boekhouder van Ernst & Young, Marcel de Kimpe, de boeken van beide zijden. "Met een neutrale blik is dit regelrechte diefstal", aldus onafhankelijk analist Roel Gooskens tegen FTM.

Afgelopen vrijdag presenteerde Keizer nieuwe documenten aan een groepje door hem zelf geselecteerde journalisten. Follow the Money was niet welkom. Vice-voorzitter Max van Wezel van de NVJ noemde de actie van Keizer "van de pot gerukt" en vergeleek hem met het communicatiebeleid van Donald Trump. "Je kunt niet een beetje aan persvrijheid doen. Je doet het of je doet het niet en Keizer doet het niet."

Tijdens de bijeenkomst kon Keizer niet overtuigen waarom hij nog steeds integer zou zijn. Reden voor de lage verkoopsom zou de crisis zijn geweest. Die zou de verwachte inkomsten gaan drukken. Het aantal overledenen nam tijdens de crisis echter niet af. Ook het aantal crematies en dus de bedrijfswinsten groeiden t/m 2015. (Cijfers van uitvaartbranche LVC vindt u hier).

In het jaarverslag van 2012 schrijft Keizer zelf: "Ondanks de verschillende negatieve economische ontwikkelingen hebben we in de afgelopen jaren groei en stabiliteit laten zien. De Raad van Bestuur heeft daarom een groot vertrouwen in de ontwikkelingen voor de toekomst."

De voorzitter van de VVD overhandigde drie velletjes waarop drie verschillende boekhouders het crematiebedrijf waardeerden tussen de 6 en 19 miljoen euro. De onderbouwing voor deze waardering - de rapporten zelf - ontbrak. Ook het feit dat 12 miljoen van de koopsom uit eigen zak van de crematievereniging kwam, werd door Keizer niet weerlegd. Hij noemde het 'een ondernemersrisico' om geld te lenen van de bank terwijl hij wist dat het bedrag onmiddellijk na verkoop, vanuit het bedrijf teruggestort zou worden. De vereniging had ook 12 miljoen dividend aan zichzelf uit kunnen keren én het bedrijf kunnen houden.

Lees hier een overzicht van de zaak op Follow The Money: http://bit.ly/ftmoverzicht

Human sprak begin dit jaar met Keizer over wat integriteit betekent voor de leden en bestuurders van de VVD. Bekijk hieronder een samenvatting of de hele uitzending.