Op donderdag 31 augustus is Clairy Polak overleden. Ze was al enige tijd ongeneeslijk ziek.

Intens verdrietig zijn we om het verlies van Clairy Polak. Het tweede deel van haar loopbaan was zij het gezicht voor de verdiepende journalistieke programmering van HUMAN. Dertien seizoenen lang presenteerde ze Het Filosofisch Kwintet en ze was de stem van Medialogica. Voor deze programma’s was ze veel meer dan alleen een presentator. Ze was met hart en ziel bij deze producties betrokken, zoals ze ook zeer betrokken was bij de missie van HUMAN om de wereld een menselijker gezicht te geven.

We beseffen dat Clairy niet alleen voor ons maar vooral ook voor u als trouwe vriend, kijker of luisteraar een bijzonder mens was. Haar vermogen om te luisteren, haar grenzeloze nieuwsgierigheid en haar milde spot zijn onvergetelijk. Als u daar nog een keer van wil genieten, kijkt u dan vooral naar de afleveringen van Het Filosofisch Kwintet die dertien jaargangen lang terug te zien zijn op NPO Start. Aan actualiteit hebben ze mede dankzij Clairy niets ingeboet.

Clairy op haar plek als presentator van Het Filosofisch Kwintet.

Clairy heeft met haar onbevangen, onbevooroordeelde kritische interviews school gemaakt. Niemand zal dat kunnen zoals zij, zij zal een groot gat laten vallen. Wij zullen ons best doen om met haar inspiratie, met haar voorbeeldige gevoel voor teamgeest en met haar permanente zelfrelativering in onze harten en hoofden verankerd, verder te bouwen aan de traditie die zij bij HUMAN heeft opgebouwd. En bovenal zullen we haar stralende lach niet vergeten. We zijn ervan overtuigd dat zij niet alleen voor ons een collega was om van te houden, maar voor u ook een presentator om van te houden.

Het was Clairy’s uitdrukkelijke wens om op sobere wijze afscheid te nemen van het leven. Geen advertenties in de krant, geen herdenkingsprogramma’s, geen condoleance, geen uitvaart.

Die wens respecteren we uiteraard. 

We hopen in haar geest door te mogen werken en hopen samen met u dit grote verlies te kunnen dragen. En dat haar lach over ons zal mogen blijven schijnen.