Op je Gezondheid

Killerbody’s en Sportgenen

Is een killerbody voor iedereen weggelegd? En kun je aanleg hebben om echt niet sportief te zijn? We duiken in de feiten en fabels over sport.

9. Killerbody’s en sportgenen

maandag 11 maart - NPO Luister

Nadia kan trainen wat ze wil maar is al blij als haar armen een lichte glooiing hebben. En Elsie dacht dat haar personal trainer haar aan een killerbody zou helpen maar kwam van een koude kermis thuis. Dat zou heel goed te maken kunnen hebben met aanleg, zegt geneticus Hidde Haisma. Ongeveer de helft van je sportieve kwaliteiten is afhankelijk van je genen. Wil je topsporter worden, dan zul je de goede genen moeten hebben. Nadia ontvangt hem in de studio om te praten over topsport, killerbody’s en de gevaren van te weinig bewegen.

Elsie onderwierp zichzelf aan een fitheidstest in sportschool Amstel Gym en praat met eigenaar Erik Landman en personal trainer Jeroen van der Kall. 

Elsie doet een conditietest.

Te gast in deze aflevering

Hidde Haimsa

Hidde Haisma is medisch bioloog en geneticus. Hij leidde onderzoek naar het ontwikkelen gentherapie bij de Rijksuniversiteit Groningen. Ook was hij jarenlang lid van het anti-doping gezelschap WADA (red. het World Anti-Doping Agency, het Wereldantidopingagentschap).

Erik Landman

Erik Landman is bewegingswetenschapper en eigenaar van AmstelGym en WattCycling. Hij probeert zo veel mogelijk mensen op een verantwoorde manier te laten sporten door de inzet van wetenschappelijke testen en kennis over trainingsfysiologie.

Jeroen van der Kall

Jeroen van der Kall is bewegingswetenschapper, roeicoach en personal trainer. Hij begeleidt mensen op elk niveau met het behalen van hun persoonlijke doelen.

Meer verdieping?