Op je Gezondheid

Obesitas

De helft van de volwassen Nederlanders is te zwaar. En ondanks allerlei preventiemaatregelen blijft het aantal mensen met overgewicht en obesitas stijgen. Hoe ongezond is dat eigenlijk? En wat is ertegen te doen?

8. Obesitas

maandag 4 maart - NPO Luister

Medisch gezien is obesitas een ziekte, maar maatschappelijk gezien moeten we juist ver wegblijven van oordelen en stigma’s. Iemand met obesitas heeft daar niet zelf om gevraagd. Dit zegt Victor Gerdes, internist vasculaire geneeskunde bij het Amsterdamse UMC en het Spaarne Gasthuis. Hij schuift bij Nadia aan in de studio.

Elsie is op pad gegaan met epidemioloog Jeroen Lakerveld, ook van het Amsterdam UMC. Hij onderzoekt hoe buurten zijn ingericht en de invloed daarvan op onze gezondheid.

Verder lezen

De helft van de volwassen Nederlanders is te zwaar. In 1990 had één op de drie volwassen Nederlanders matig of ernstig overgewicht. Sindsdien is het aantal Nederlanders met overgewicht sterk gestegen tot de helft van alle volwassenen in 2022.

Overgewicht en obesitas zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken in Europa, zegt de WHO

Bij mensen die obesitas hebben, reageert het brein minder goed op signalen uit de darmen. Als ze zijn afgevallen, wordt dat niet beter. Ze voelen nog niet goed dat ze gegeten hebben, blijkt uit een Amsterdamse studie die in Nature Metabolism verscheen.

Interview met Victor Gerdes en Maurits de Brauw over obesitasmedicijnen

Te gast in deze aflevering

Victor Gerdes

Victor Gerdes is internist vasculaire geneeskunde bij het Amsterdamse UMC en in het Spaarne Gasthuis. Op zijn spreekuren ziet Gerdes vooral mensen met obesitas, hoge bloeddruk, diabetes, verhoogd cholesterol, trombose en hormonale problemen. Naast behandelen is hij veel bezig met preventie, het voorkomen van medische problemen.

Jeroen Lakerveld

Het promotieonderzoek van epidemioloog Jeroen Lakerveld deed hij naar leefstijlinterventies. Hij merkte dat je mensen wel een andere leefstijl kan adviseren, maar als je de omgeving niet verandert is het moeilijk om die gezonde leefstijl vol te houden. Nu doet hij onderzoek naar hoe de manier waarop een buurt is ingericht invloed heeft op het ontwikkelen van overgewicht.

Meer verdieping?