Op je Gezondheid

Je kop erbij

Een burnout zit letterlijk tussen de oren, ontdekte neurobioloog Brankele Frank tijdens het schrijven van haar boek. Je kunt het namelijk in de hersenen zien.

7. Je kop erbij

maandag 26 februari - NPO Luister

Een op de vijf Nederlanders heeft klachten van burnout en onder jongvolwassenen is dat zelfs een op de vier. Het lijkt wel of we te maken hebben met een burnoutepidemie. Toch is het geen modern verschijnsel, stelt neurobioloog Brankele Frank. Al bij de oude Grieken wordt er een ziektebeeld beschreven van mentale oververmoeidheid die gepaard met lichamelijke klachten. Nadia praat met Brankele over de burnout die zij zelf doormaakte en haar zoektocht naar antwoorden in de wetenschap.

Elsie bezoekt de keuken van restaurant Rijks in Amsterdam en ze praat met chef Joris Bijdendijk. Hoe is het gesteld met de stress in zijn keuken, waar de koks iedere dag op topniveau moeten presteren?

Te gast in deze aflevering

Brankele Frank

Neurobioloog Brankele Frank (1987) studeerde neurobiologie in Amsterdam, Londen en Parijs. Ze kreeg op haar 28ste een burnout. Haar gebrek aan kennis over wat er precies in haar lichaam aan de hand was, zat haar enorm in de weg. Ze ging op onderzoek uit met het idee: wie begrijpt wat een burnout is, kan er ook sneller weer vanaf kan komen. Ze deed uitgebreid onderzoek naar internationale wetenschappelijke studies, sprak met deskundigen en schreef haar bevindingen op in het boek Over de kop. 

Joris Bijdendijk

Joris Bijdendijk is chef van restaurant RIJKS en Wils, beide bekroond met een Michelinster. Hij schreef verschillende kookboeken en is columnist voor het Parool. In 2019 startte hij Low Food, een stichting met als doel om de Nederlandse gastronomie enerzijds verder internationaal op de kaart te zetten en anderzijds meer verdieping te geven, inclusiever te maken en te verduurzamen. Samen met koks als Nadia Zerouali organiseert Low Food symposia, festivals en de Chefs Academy.

Meer verdieping?