Op je Gezondheid

De Overgang

Opvliegers, stemmingswisselingen en nachtzweten: in Nederland zijn zo'n 1,9 miljoen mensen in de overgang. Wat helpt nu echt tegen de bijhorende klachten? En gaan mannen eigenlijk ook in de overgang?

17. De overgang

maandag 6 mei - NPO Luister

Zijn hormonen een wondermiddel tegen overgangsklachten of juist gevaarlijk voor je gezondheid? Wat is het verschil tussen de menopauze en de overgang? En is de overgang een killer voor je seksleven? Nadia praat met gynaecoloog Dorenda van Dijken over de fabels en taboes die er zijn over dit onderwerp. Dorenda werkt in het Amsterdamse OLVG en het Women’s Health Care Center en zet zich al tientallen jaren in voor vrouwen in de overgang.

Elsie vergeet ook de mannen niet. Zij ging naar het Erasmus Medisch Centrum en sprak met uroloog Marij Dinkelman-Smit over de zogenaamde penopauze: bestaat die eigenlijk wel?

Te gast in deze aflevering

Dorenda van Dijken

Dorenda van Dijken zet zich als gynaecoloog al tientallen jaren in voor vrouwen in de overgang. Ze werkt in het Amsterdamse OLVG en richtte daar de eerste kliniek voor complexe overgangsklachten op. Haar vakgebied heeft in de loop der jaren steeds meer aandacht gekregen, maar toch bestaan er nog veel misvattingen over wat een vrouw doormaakt in de overgang.

Marij Dinkelman-Smit

Marij Dinkelman-Smit is uroloog-androloog bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. In het ziekenhuis behandelt ze mannen die om verschillende redenen last hebben van een laag testosteron-gehalte. Met een laag testosteron-gehalte kun je last o.a. krijgen van minder energie, je gewrichten, overgewicht en seksuele klachten.

Ook interessant