Op je Gezondheid

Slaap

Wie goed slaapt, heeft een beter geheugen, is minder prikkelbaar en heeft minder kans op aandoeningen als obesitas en dementie. Maar hoe zorg je voor een goede nachtrust?

16. Slaap

maandag 29 april - NPO Luister

We besteden een derde van ons leven aan slaap, en dat is niet voor niets: wie goed slaapt, leeft langer én gezonder. Onderzoeker en bijzonder hoogleraar Marike Lancel schat dat een derde van de bevolking last heeft van frequente en langer aanhoudende slaapproblemen. En bij psychiatrische patiënten ligt het percentage nog hoger.

Gelukkig heeft Lancel in haar decennia aan onderzoekservaring heel wat geleerd over wat nu echt helpt voor een betere slaap. In Op je Gezondheid deelt ze haar advies met Nadia.

Elsie en Nina onderzoeken wat er online allemaal wordt aangeboden om beter te slapen.

In deze aflevering

Marike Lancel

Marike Lancel is al vier decennia bezig met slaap. Ze werkte tien jaar bij het Duitse Max-Planck-Institut als hoofd van de afdeling Slaapfarmacologie. Sinds 2005 is zij bij GGZ Drenthe hoofdonderzoeker bij de forensische psychiatrie en somnoloog bij het Expertisecentrum Slaap en Psychiatrie. Daarnaast is zij bijzonder hoogleraar Slaap en psychopathologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.  

Nina Ramkisoen

Nina Ramkisoen is redacteur en researcher bij omroep HUMAN. Samen met Maartje Willems doet ze de research voor de afleveringen van Op je Gezondheid. Voor de aflevering over slaap onderzocht ze samen met Elsie wat er online allemaal wordt aangeboden om beter te slapen.

Ook interessant