Op je Gezondheid

Een Valse Start?

We worden overspoeld met gezondheidsadviezen, maar hoe maakbaar is onze gezondheid eigenlijk? En hoeveel ligt er vast in ons DNA?

1. Een Valse Start?

maandag 15 januari - NPO Luister

Je gezondheid lijkt maakbaar, maar in hoeverre heb je het in de hand? Aan het begin van een nieuw jaar, wanneer iedereen goede voornemens voor een gezond leven lijkt te hebben, onderzoeken we in hoeverre je gezondheid al in je genen vastligt.

In de eerste aflevering van Op je Gezondheid praat Nadia Zerouali met hoogleraar Cisca Wijmenga over wat je genen zeggen over de startpositie waar je je leven mee begint. Begin je met een voorsprong, of met een achterstand? Elsie Vermeer gaat langs bij de spermabank van het Amsterdam UMC om uit te zoeken wanneer iemand geschikt is als donor.

Te gast in deze aflevering

Cisca Wijmenga

Cisca Wijmenga is hoogleraar Humane Genetica aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze tot voor kort ook rector magnificus was. Haar onderzoek richt zich op het ontrafelen van genetische factoren achter erfelijke ziekten. In 2015 won ze de Spinozapremie voor haar onderzoek naar de genetische achtergrond van glutenintolerantie (coeliakie). Ze werkt bij Lifelines Nederland, waar Nederlanders hun data aan af kunnen staan voor onderzoek naar hoe we gezond oud kunnen worden.

Annemieke de Melker

Annemieke de Melker is klinisch embryoloog en hoofd van het Fertiliteitslaboratorium in het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het Amsterdam UMC, locatie AMC. Ze werkt veel samen met Monique Mochtar als verantwoordelijke voor de bank met alle ingevroren zaadcellen van donoren. Annemieke verzorgt de matching van ouders met donoren en regelt de intakes. Daarnaast helpt ze donorkinderen om hun biologische ouders te vinden.

Monique Mochtar

Monique Mochtar is gynaceoloog in het Amsterdam UMC. In het Cetrum voor Voorplantingsgeneeskunde helpt ze wensouders om gezinnen te vormen via donatie. Daarnaast zet Monique zich in voor een verbetering van de zorg. De omslag van de focus op vooral ouders die zwanger willen worden naar aandacht voor het welzijn van het toekomstige kind is een ontwikkeling waar ze blij mee is en zich extra voor inzet. "Het is toch speciaal als je een donorkind bent, daar moet aandacht voor zijn."

 

Meer verdieping?