Een seculiere rechtenstudent is woensdagavond op straat in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, vermoord door drie of vier mannen met machetes.

De 28-jarige Nazimuddin Samad uit Bangladesh, die er op internet openlijk voor uitkwam dat hij atheïst is, is op straat vermoord. Drie mannen vielen hem aan met kapmessen en schoten hem dood.Ze zijn voortvluchtig.

Radicale moslims vermoordden vorig jaarin het land zeker vijf bloggers die pleitten voor het terugdringen van de invloed van de islam.               

Reactie Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond

“We zijn geschokt door de brute moord op deze vrijdenker. Het Humanistisch Verbond heeft veel contact met een aantal van de Bengaalse bloggers, en we zijn onder de indruk van hun moed. De terreurgroepen die verantwoordelijk zijn moeten keihard worden aangepakt. Laat de overheid in Bangladesh maar ook de internationale gemeenschap niet wegkijken."

Razor's Edge - een schokkende, maar hoopvolle film

Moslimextremisten in Bangladesh publiceerden in 2013 een dodenlijst van 84 atheïstische bloggers. Sindsdien zijn vijf bloggers en een seculiere uitgever vermoord. Nastiker Dharmakatha had zomaar de zesde dode kunnen zijn, maar hij overleefde en maakte Razor's Edge: een schokkende, maar hoopvolle film. Een interview.

Van God Los

Lees het artikel Van God Los door Bahram Sadeghi in HUMAN, het kwartaaltijdschrift van de omroep Human en het Humanistisch Verbond.

Een atheïstische blogger op de vlucht (pagina 35)